Ve čtvrtek od 18 hodin promítá sdružení Polenský kruh v Zámecké restauraci dánsko-německý koprodukční dokument Krev v mobilech.

Napadlo vás někdy, že se ve vašem mobilu mohou skrývat vzácné minerály potřísněné krví obětí války v Demokratické republice Kongo? A že každým zavoláním nepřímo podporujete největší válečný konflikt od doby druhé světové války?

Pátrání začíná na Světovém mobilním kongresu v Barceloně a v Demokratické republice Kongo. Dětská práce, prostituce nezletilých dívek, smrt zavalením a přestřelky mezi členy místních gangů jsou zde každodenní realitou. Stejně jako všudypřítomná korupce v této africké republice.

Po projekci bude hostem, respektive přes Skype se k diskusi připojí Tomáš Lindner, redaktor týdeníku Respekt, který se věnuje dění ve světě, především v Německu, subsaharské Africe a vztahu bohatých a chudých zemí. Film bude promítán v originálním znění s českými titulky.

Ve středu večer od pěti začíná projekce ve Vrakbaru, tentokrát půjde o dokument Z popelnice do lednice. Film ukazuje, že než se zelenina dostane z pole na náš talíř, nejméně polovina jí skončí na skládce. Režisér Valentin Thurn předkládá znepokojivá a alarmující fakta o našem vztahu k jídlu a zároveň hledá možnosti, jak tuto situaci zlepšit.

LUCIE ŽÁČKOVÁ