Na filipojakubskou noc se chystá koncert skupiny Maxim Turbulenc, lampionové průvody nebo soutěže o nejkrásnější čarodějnici.

Příchod jara budou ve čtvrtek slavit lidé u u rybníka Roštejn v Telči. Od 17 hodin je připraven program pro děti v podobě soutěží a her. „Od 18 hodin vystoupí kapely Svahová dostupnost, Kompromis, Kůrovec, Pár teček a Bad Fun. Šestimetrová vatra vzplane přibližně v 19 hodin, v tuto dobu vybereme i nejhezčí masku čarodějnice. Ve 22 hodin proběhne losování vítězů soutěže o exkluzivní ceny, jako je let balonem nad Telčí a podobně. Kdo přijde v tematické masce, má vstup zdarma," řekl organizátor Lukáš Mazal.

V Brtnici začne čarodějnický rej na náměstí Svobody v 19.30 hodin. Organizátoři připravili hudební vystoupení Vysočanky, lampionový průvod, pálení čarodějnic, soutěže a po setmění ohňostroj. Na poslední dubnový den se nachystali také v Polné. Vše odstartuje v 18 hodin, kdy si děti užijí zábavný podvečer s divadlem Koráb. Od 20.15 je v plánu lampionový průvod. Vše vyvrcholí v 21 hodin koncertem skupiny Maxim Turbulenc. Program se odehraje na letní scéně zámku, v případě špatného počasí se přesune do sálu zámku.

Tradiční lampionový průvod nebude ve čtvrtek chybět ani v Třešti. Účastníci se v 19.30 vydají z náměstí T. G. Masaryka na bývalý zimní stadion, kde je připraven bohatý kulturní program, včetně ohňostroje. K tanci a poslechu zahraje JCS Salavice.

Slet čarodějnic je na poslední dubnový den naplánován i v Sasovském údolí v Jihlavě. Čarodějové a čarodějnice se na přistávací dráhu v údolíčku mají dostavit kolem osmnácté hodiny, parkování létajících dopravních prostředků je zdarma. „Od 19 hodin bude pro dobrou pohodu hrát folk-country kapela Ahoj. Zájemci si mohou opéct špekáčky, občerstvení si však musí přinést sami," řekla za pořadatele Marie Nováková.

Čarodějnice se ve čtvrtek budou hemžit i na jihlavském Masarykově náměstí. Kromě toho budou otevřené i jihlavské památky, slaví se totiž Mezinárodní den památek a sídel. Navštívit zdarma můžete radnici, bránu Matky Boží, podzemí, vyhlídkovou věž kostela svatého Jakuba, Dům Gustava Mahlera nebo chrám Povýšení svatého Kříže. Všude budou prohlídky s výkladem.

Čarodějnický program na náměstí začne v 15.30 pohádkou Bajaja. V 18 hodin je v plánu vyhodnocení nejlepších masek a čarodějů přítomných na náměstí a ve 20 hodin vyjde z Masarykova náměstí lampionový průvod, který se vydá přilehlými ulicemi. Ve 21.15 vypukne ohňová show.

ZUZANA MUSILOVÁ