Do čtvrtka jsou v jihlavském kině Dukla na programu Ozvěny ekofilmu. V odpoledních a večerních blocích tam promítají nejzajímavější dokumenty z Mezinárodního festivalu o přírodním a kulturním dědictví ekofilm. „Středeční odpolední blok je zaměřen na udržitelný způsob života v souladu s přírodou, ale také na osobnosti naší společnosti, o kterých se nemluví, přestože změnily svět kolem sebe, sobě i druhým," uvedla Jana Kotoučková z jihlavského Ekoinfocentra. „Pojítkem dokumentů je geolog Václav Cílek," dodala. Promítání začíná v pět hodin.

Večerním blokem od 19 hodin bude pokračovat téma země a nerostné bohatství. Málokdo ví, co vše ohrožuje těžba písku. Film Válka o písek je investigativním nahlédnutím na jeden z nejvíce spotřebovávaných přírodních zdrojů naší planety. Třem čtvrtinám pláží na světě hrozí, že jako oběti eroze nebo pašování písku nadobro zmizí z map atlasů.

Díky dalším dvěma dokumentům mohou diváci pro změnu navštívit málo známá, ale velmi zajímavá místa. Pro někoho to může být i inspirace na dovolenou. Přítomní se podívají třeba na ostrov Svatá Lucie.

Vstup je volný

Ve čtvrtek bude patřit českému dokumentu Dál nic, který jde nyní i do běžné kinodistribuce. Časosběrný dokument mapuje celou problematiku výstavby dálnice D8. Po projekci pořadatelé připravili besedu s iniciátorem dokumentu Miroslavem Patrikem.

Čtvrteční večer zahájí film Sladký jed. Na základě tří příkladů z Mali, Keni a Tanzanie poukazuje na to, že rozvojová pomoc není řešením, ale může vést k závislosti, korupci a pasivitě. Ničí motivaci ke snaze chovat se ekonomicky a bojovat s chudobou prostřednictvím vlastních zdrojů. Na závěr se bude promítat, jak žijí původní obyvatelé Sibiře. Jde o snímek nahlížející do míst, kam byly vyhnány tisíce obyvatel Sovětského svazu do gulagů.

Ozvěny uzavře film z českého prostředí. Dokument zachytil průběh stavby Zemělodi u Sázavy. Jde o soběstačnou stavbu, která změní odpad ve stavební materiál. Vedle stavitele Michaela Reynoldse filmem provází i herec Jaroslav Dušek.

V úterý diváci zhlédli dokumenty Lednický park vypravuje, Vy už tady nebudete a snímek ze života Mayů.

Vstup na projekce je volný. Začátky odpoledních projekcí jsou pokaždé v 17 a večerních v 19 hodin.

LUCIE ŽÁČKOVÁ