Hudebníci začali hrát v deset hodin dopoledne a sešla se skvělá společnost. „Zavítal k nám busker z Prahy, který bubnoval na všechno možné – na kyblíky, na starý činel či na zvonec. Busker z Brna hrál blues, dvojčata ze Slovenska jsem přemluvila, aby se tu zastavila cestou do Prahy. Vystupovalo tu jihlavské Erko a místní Jiří Šperlík,“ vyjmenovala Ivana Jelínková z oddělení kultury jihlavského magistrátu.

V centru města bylo živo, zejména děti na pouliční umělce reagovaly spontánně a zvídavě. I když bouřka umělce zahnala pod střechu, po dešti se někteří z nich zase vrátili. Veřejnost se mohla zúčastnit i venkovního cvičení nebo zavítat do kosmetické poradny.

Zlaté a stříbrné klenoty z muzejních sbírek v Polné.
Tohle je jediný poklad svého druhu v Česku. Dozvíte se o něm v nové knize

Každý týden Léta s gustem je navíc tematicky zaměřený, příští bude ve znamení knih. Na programu tak bude participovat i Městská knihovna Jihlava, která nabídne například deskové hry nebo tvůrčí dílny. Poslední týden pak bude mít jako téma gastro a vyvrcholí Festivalem jídla Barevnost chutí spojeným s Festivalem vína.

Navíc si zájemci mohou po celý srpen na náměstí zahrát ruské kuželky, švédské šachy, pétanque, občerstvit se u maringotky nebo si jen odpočinout na paletovém nábytku či v plážových lehátkách. Zejména odpoledne to na náměstí často žije.

Kromě toho zástupci radnice každý pátek losují přímo na náměstí, komu proplatí účtenky z restaurací či knihkupectví v rámci hry Účty s gustem. „Město celkem mezi účastníky hry rozdělí dvacet tisíc korun,“ dodala Aneta Hrdličková z magistrátu.