Oslava musela být kvůli pandemii koronaviru o rok odložená, celovečerní program s názvem Folklor od jara do zimy nebylo možné loni uspořádat. „V sobotním programu se v DKO představil Pramínek s muzikou Hatscho, dětská složka Šípek a také Malá Muzika. Jako hosté vystoupili i někteří bývalí členové Pramínku,“ informovala Lucie Maxová z magistrátu.

Místa u nabíjecích stanic v Cityparku Jihlava většinou zejí prázdnotou.
Nabíjecí místa v Jihlavě zejí prázdnotou, městská policie pořizuje hybridy

Pramínek založil Miloslav Brtník už v roce 1986 jako dětskou taneční složku souboru Vysočan. Následně vznikla i muzika, kterou začala vést jeho manželka Dana Brtníková. Současným vedoucím muziky je Matěj Dohnal, primáškou je Julie Grabowská. Pramínek stále přijímá nové členy do dětských folklorních souborů Vrabčátka, Šípek a Malá Muzika.

Soubor zpracovává písně a tance z oblasti Moravského Horácka, tedy okolí Jihlavy, Velkého Beranova, Velké Bíteše a Telče. Vystupuje s nimi na malých slavnostech i na významných festivalech doma i v zahraničí. „Na podzim roku 2014 absolvoval soubor například čtyřtýdenní turné po Mexiku,“ připomněla Maxová s tím, že jede o jediné seskupení, které aktivně hraje na tradiční lidový nástroj skřipky.