Největším tahákem letošního 31. ročníku festivalu Prázdniny v Telči je vynikající australský kytarista Tommy Emmanuel. Rezervací u vstupenek na jeho koncert je asi třikrát více než na ostatní koncerty, řekl pořadatel přehlídky Milan Kolář. Festival začne 26. července. Během sedmnácti dnů vystoupí více než stovka kapel. „Tommy Emmanuel v Čechách letos hraje jenom jednou, a to 31. července na nádvoří zámku v Telči. Jinak hraje v Americe, v Anglii, Itálii a samozřejmě v Austrálii. Kytarista číslo jedna," uvedl o interpretovi Kolář. Rezervace vstupenek na ostatní koncerty jsou podle Koláře zatím srovnatelné s minulými ročníky. Na třech festivalových scénách do 11. srpna vystoupí stovky hudebníků a uskuteční se řada divadelních představení.

Hlavní scénu na nádvoří telčského zámku otevře v pátek 26. července Radůza s písničkářem Justinem Lavashem. Během festivalu vystoupí Hradišťan, Vladimír Mišík, Mňága a Žďorp, Ivan Mládek, Spirituál kvintet, Michal Prokop a Druhá tráva. Po loňském úspěchu se vrátí slovenská zpěvačka Szidi Tobias.

Návštěvníci se mohou těšit i na další zahraniční hosty. S irským triem Sliotar zahraje londýnský písničkář s irskými kořeny J. Eoin. S českou Asonancí vystoupí dánská kapela Tradish, přijede nizozemský orchestr Kladderadatsch. V závěru festivalu vystoupí Američan hrající na foukací harmoniku Charlie McCoy.

Kocouří scéna bude tradičně hostit představení pro děti a kapely, které si chtějí zahrát pro radost. Scéna Nocturno nabídne noční vystoupení. Celý program festivalu je na www.prazdninyvtelci.cz.

VĚRA STEJSKALOVÁ (ČTK)