„Klasický text z pera předního českého básníka se střetává s moderní divadelní formou a nabízí nové výklady 
a pohledy na jednu z nejromantičtějších a zároveň nejtragičtějších básní v české literatuře. Manon a rytíř de Grieux se znovu pokusí překonat úklady, které brání jejich lásce. Anebo to dopadne všechno úplně jinak?" položil řečnický dotaz mluvčí DIODu Přemysl Martinek.

Roli Duvala otce a Duvala syna ztvárňuje Petr Mikeska, držitel divadelní ceny Thálie 2014 za mužský herecký výkon. Rytíře de Grieux hraje Filip Tomsa, kterého mohou diváci znát z televizní obrazovky, například ze seriálu Policie Modrava. Se zmíněnými herci pak v inscenaci vystupují Anna Suchánková v roli Manon z Arrasu a Ivo Theimer jako Tiberge. Režie hry se ujal Pavel Khek.

„I přesto, že inscenace vznikla v rámci projektu s názvem Klasická literatura do středních škol a gymnázií, stala se jednoznačně jednou 
z nejzajímavějších současných adaptací Nezvalova textu a sklízí úspěchy u všech generací diváků," doplnil Martinek.

Hlavní osou klasického milostného příběhu je láska mezi rytířem Des Grieux a Manon z Arrasu, která je vystavena několika zkouškám. Mladá Manon se zaplete s postarším panem Duvalem 
a svou roli v příběhu sehraje 
i jeho syn. Do vztahu dvojice zasáhne také přátelství rytíře de Grieux a Tiberge, který se ovšem nakonec ukáže v nelichotivém světle. Příběh končí tragicky, Manon je velmi nemocná a umírá.

Vstupné na představení stojí 200 a 280 korun. Lístky lze zakoupit také v předprodeji 
na internetových stránkách divadla: www.diod.cz.

ZDEŇKA HINKOVÁ