Kvůli distanční výuce se besedy s pamětníky přesunou do virtuálního prostoru. „Otevřeli jsme i vzdělávací portál jsns.cz. Volně jej mohou využít všichni, veškerý obsah je zdarma pro žáky, rodiče, pedagogy i širokou veřejnost. Na portále lze najít téměř osmdesát audiovizuálních lekcí, které se hodí právě pro distanční výuku,“ informoval Jan Šebek z organizace Příběhy bezpráví.

Téma sdělovacích prostředků v totalitním režimu má rozvinout mediální gramotnost studentů. „. Naším cílem je podpora a zvyšování mediální gramotnosti mladých lidí, jejich schopností a dovedností kriticky rozlišovat mezi rozličnými mediálními sděleními. Svobodná média jsou pilířem demokracie a potřebujeme je i nyní,“ řekl ředitel vzdělávacího programu Karel Strachota.

Ilustrační foto
V Třebíči vznikne lesní mateřská školka. První děti přivítá příští podzim

Školy mohou vybírat ze čtyř témat, jedním z nich je i monstrproces s Miladou Horákovou. „Zařadili jsme dva filmy o tomto tématu, vzhledem k sedmdesátému výročí události. Poukážeme zároveň na příklady projevů zmanipulované veřejnosti a nenávistnou propagandistickou mašinerii, která proces „ve jménu republiky a jejího lidu“ provázela,“ komentoval Strachota.

Milada Horáková v Třebíči

Například na Katolickém gymnáziu v Třebíči zvolili z nabízených témat právě Miladu Horákovou. "Téma se mi zdá aktuální a je potřeba jej připomínat. Velmi dobře se s ním dá pracovat i z didaktického hlediska. Studenti se např. mohou vžít do role Jany, dcery Milady Horákové, které bylo v době osudného procesu 16 let, byla tedy právě ve věku našich studentů," vysvětlil zástupce ředitele Katolického gymnázia Antonín Zelený.

Podle jeho slov má téma několik možných využití. „Příběh studentům ukazuje pozitivní hodnoty, ke kterým bychom měli směřovat i dnes. Zajímavá je taky reflexe těchto událostí současnou českou společností, diskuze je velmi intenzivní zvláště v souvislosti s letošním kulatým výročním popravy. Lze se zamýšlet i nad tím, do jaké míry se tento příběh stal legendou, do jaké míry ještě odpovídá skutečnosti, a jak se v průběhu času interpretace tohoto příběhu měnila," vyjmenoval Zelený.

Lesy houbaře pořád zásobují. Prim teď hraje čirůvka fialová.
FOTO: Houby pořád rostou, fajnšmekři si pochutnají třeba na čirůvce fialové

Téma zaujalo tamní studenty. „Už se těším, až ten dokument uvidím. Historie a dějepis mě baví a tak se těším, že se dozvím něco nového z vlastně nedávných dějin naší země,“ svěřila se studentka Adéla, která na gymnáziu studuje.

Mezi zapojenými organizacemi nechybí kromě středních škol ani ty základní. Na Třebíčsku jde o základní školu v Budkově, Jemnici, Třebíči nebo Okříškách. Na Žďársku se zapojila základní škola v Polničce, Křižanově a Velkém Meziříčí. U středních škol jde většinou o gymnázia, mezi přihlášenými ale nechybí ani Hotelová škola a střední odborná škola řemesel ve Velkém Meziříčí.