Činoherní studio, věrné své letité tradici, se pokouší komentovat aktuální dobu a nekompromisně se k ní vyjadřovat. A protože vrchnost zůstává ve svých neřestech po století ve specifických bodech stále stejná, jeví se Gogolova hra, napsaná v roce 1836, nesmrtelnou. „Náš Revizor se strašně podobá dnešní době a jejímu duchu. Vztahům mezi lidma, politikou a kulturou, národy a náboženstvím. Je stejně krutý a krvelačný. Prázdný a zároveň má objem. A co je nejdůležitější: Je stejně směšný a křehký jako život sám," říká o představení režisér ruského původu Saša Minajev.

V hlavní roli se představí Jan Plouhar. Marek Pospíchal, který pochází z Jihlavy a po absolvování brněnské JAMU nastoupil do HaDivadla, odkud přešel do ústeckého angažmá, ztvární roli hejtmana. Dále hrají: Nataša Gáčová, Ester Hocke, Anita Krausová, Štěpánka Tichá, Matúš Bukovčan, Vojtěch Fűllep j.h., Jaroslav Achab Haidler, Jan Jankovský, Josef Kadeřábek, Vojtěch Kadeřábek, František Marek, Jiří Maryško, Petr Panzenberger a Kryštof Rímský.

Představení Revizor trvá i s pauzou 120 minut. Za vstupenky zájemci zaplatí plné vstupné 130 korun. Studenty a důchodce pak lístek na činohru vyjde na 70 korun. Divadlo otevřených dveří DIOD sídlí v prostorách bývalého kina Sokol v Tyršově ulici v Jihlavě.

LENKA POSPÍŠILOVÁ