Pravděpodobně nejdelší hudební festival u nás, který už po jednatřicáté opanoval historickou Telč, má za sebou první víkend. Páteční zahájení poznamenaly vysoké teploty, organizátoři proto nezapomněli na pravidelné doplňování tekutin. „Nestyďte se a přijďte si ke stolečkům pro osvěžení v podobě vody s citronem a mátou," nabádal několik desítek přihlížejících v pátek na telčském náměstí Matěj Kolář, jeden z organizátorů festivalu.

Kelímky s osvěžením mizely závratnou rychlostí. Pro případ, že by někdo dostal v průběhu úvodního zahájení hlad, byly připravené palačinky s marmeládou.

Tak trochu jiný začátek

Zahájení se letos poprvé uskutečnilo na telčském náměstí a neslo se v duchu pouliční balfolkové veselky. Tu přijelo vyučovat taneční uskupení Rond, které šíří osvětu v oblasti starého a lidového tance.

Úvodního programu na náměstí se zúčastnila další balfolková tělesa, duo Deliou, které tvořila houslistka a harfenistka, a kapelníci z Bretaně s názvem M3. „Uvažujeme o tom, že bychom podobné začátky zavedli i do dalších let," podotkl mluvčí festivalu Vojtěch Kolář, který byl s prvním víkendem festivalu nadmíru spokojený. Lidí se i přes tropické teploty přišlo pobavit hned několik stovek. „Jsem tady poprvé a zatím se mi to moc líbí. Je to v kulisách krásné Telče, takže co více si přát. Na program se zatím žádný nechystám, ale festival je dlouhý, tak si třeba ještě vyberu," podotkl během zahajování mladík Jonáš Křeha, který si přijel nasát atmosféru festivalu z nedaleké Třeště.

Mluvčí festivalu připustil, že na návštěvníky přímo na náměstí je během dne příliš velké vedro, ale jakmile se blíží večer, náměstí se začíná plnit. I z toho důvodu organizátoři přesunuli odpolední divadla pro děti z náměstí do zámeckého parku. „Pohádky, které mají každý den začínat v půl třetí na náměstí, jsme raději přesunuli do stínu k potoku v zámeckém parku. Je tam příjemně a děti jsou v chládku," přiblížil nutné změny kvůli vedrům Vojtěch Kolář.

Lístky jsou stále v prodeji. Podrobný program lidé najdou na webových stránkách www.prazdninyvtelci.cz.

V pondělí vystoupí od půl osmé na nádvoří zámku Bára Hrzánová, v úterý přijede například Hradišťan.