Prázniny v Telči letos zahájí v pátek Marie Rottrová. V sobotu ji vystřídá Krystyna, Szidi Tobias a v neděli Hana a Petr Ulrychovi se skupinou Javory.

Sobotní odpoledne Telč pobaví třetí ročník závodů dračích lodí, které se uskuteční na Štěpnickém rybníku. Soutěž bude zahájena ve 13 hodin, ale závodníci si mohou přijít na rybník potrénovat už od 9.20, aby měli jistotu, že závod skutečně zajednou. Slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční v 18 hodin.

Do závodu se stále mohou hlásit týmy. Ty jsou složeny z osmnácti pádlujících. Do lodě posádka dostane ještě školeného a profesionálního kormidelníka a bubeníka, kteří ji budou podporovat. Startovné za posádku je pět tisíc čtyři sta korun, což je tři sta korun na osobu. Přihlásit se je možné přes webové stránky města Telče nebo na webové adrese www.dragonboard.cz.

Každá posádka jede dvě jízdy a hodnotí se, za jaký čas trasu urazí. „Uvítáme, když bude mít celý tým stejný dres, například trička, klobouky, plavky a tak dále. Fantazii se meze nekladou," uvedla za pořadatele Magda Pojerová.

Telčští ale i účastníci zníněných akcí mohou o víkendu navštívit také Expozici historie železniční dopravy, která na jedné koleji ukrývá čtyři historické vagony a lokomotivy. Příchozí se zde dozví mnoho i o historii železnice od jejích počátku až do šedesátých let.

Telčí také projede historický parní vlak, a to v rám-ci Parního léta, který v sobotu i v nedělí zamíří z Telče do Třeště.

IVANA HOLZBAUEROVÁ