Historické slavnosti začnou v pátek v 16 hodin otevřením dobového jarmarku. Od 17 hodin se můžete těšit na vystoupení místních spolků, divadelníků i hudebníků. „A ve 21 hodin zhlédneme divadlo Kocouření aneb Velké výročí v hodině prázdninového dějepisu ku oslavě slavného výročí. Účinkovat budou malé i velké děti a jejich dospělí, sdružení ve spolcích místních i přespolních. To vše pod heslem Telč sobě," řekla Věra Peichlová z telčské radnice.

Sobota se pak ponese v duchu hesla Telč sobě. Podle pověsti, která se traduje, si lidé připomenou 920. výročí založení města Telče. K tomuto výročí vydala radnice ve spolupráci s Historickou mincovnou v Jablonci nad Nisou pamětní minci.

V 10.30 hodin bude na programu slavnostní uvedení výstavy 10 let od Dolnorakouské zemské výstavy Historie bez hranic, která bude k vidění ve vstupní síni radnice.

ZMRAZOVAČ, opera kočovného divadla Ad Hoc, zahájí druhý ročník přehlídky Karlovarský Harlekýn.
V Telči bude k vidění opera

„Ve 14 hodin vyjde z ulice Na Parkaně slavnostní průvod se Zachariášem z Hradce a Kateřinou z Valdštejna, šermíři Corbeau z Třeboně, Privilegovanými, uniformovanými a ozbrojenými sbory občanů z Waidhofenu an der Thaya a ctihodnými Telčany, spolky místními i přespolními, velkou i malou kapelou - oprávněně pod heslem Telč sobě. Na pódiu na náměstí proběhne slavnostní ceremonie a uvítání Zachariáše z Hradce a Kateřiny z Valdštejna a jejich hostů," doplnila další informace Věra Peichlová.

Dále je nachystáno například vystoupení šermířské skupiny Corbeau z Třeboně anebo koncerty místních i přespolních muzikantů. Během dne nebude chybět ani příprava na další vyučování hodiny dějepisu neboli na představení Kocouření, jehož autorem je Petr Píša, muzikant, herec, zpěvák, kapelník, dramaturg i kovář.