Mekka bluegrassu na Jihlavsku se zase oblékne do svátečního. V sobotu se v Lukách nad Jihlavou uskuteční jubilejní 30. bluegrassový minifestival, který početnými příznivci tohoto hudebního žánru v tomto koutě Vysočiny opět zaplní kultovní hostinec U Kuřítků.

Pořádající Chicken Pickin' Club vsadil tentokrát na trojici kapel, o jejichž vztahu k Lukám nad Jihlavou nemůže být pochyb. Zahrají The Rustic Robots, Beyond Belief a CimprCampr, prozrazeným překvapením se stane spisovatel Zdeněk Vaňura, označovaný jako pan Koza.

Oslavu odstartuje The Rustic Robots, tedy, jak říkají místní, Ralphíkova plechová partička. Ta se chce prezentovat staršími country hity, předělanými do nové bluegrassové podoby. „V minulém roce se dokonce podařilo zaznamenat jejich podání na CD nosiči, který bude mít v Lukách svoji českou premiéru po podzimním křticím turné v Holandsku," připomněl Zdeněk Roh, který v sobotu zahraje hned ve dvou formacích.

Beyond Belief mimo jiné oživí vzpomínky na legendy věčně se měnící české bluegrassové scény, pražské kapely Fifty Fingers a Reliéf. „Posílen o nového člena Tomáše Dvořáka, definuje nyní Beyond Belief svůj hudební směr jako něco mezi Fifty Fingers a Reliéfem a cítí se svěže," přiblížil druhého hosta oslav Roh.

Sestavu muzikantských hostů třicátého vydání louckého bluegrassového minifestivalu pak zkompletuje jihlavský CimprCampr, těleso, které v hostinci U Kuřítků nesmí chybět, přestože žánrově z bluegrassu jednoznačně vybočuje. „Díky vysoké kvalitě svého projevu na hranici akustické hudby a bigbítu a díky svému častému vystupování zde určitě na jubilejní minifest patří," poznamenal na adresu CimprCampru Roh.

První bluegrassový minifestival se v Lukách konal v srpnu 2004. Od té doby se zda muzikanti a příznivci tohoto žánru setkávají v průměru třikrát do roka.