Tak lze hovořit o chystaném muzeu Waldemara Matušky v polickém zámku, jež otevírá v sobotu 27. června. Tvorba expozice je teď v plném proudu.. „A ten den budou mít návštěvníci vstup zdarma. Otevřeno po celé letní prázdniny,“ uvedl polický starosta Karel Janoušek.

On sám se účastní příjmu i vybalování cenných věcí, které sem putují z předchozího místa, kde muzeum sídlilo, z Josefova v okrese Náchod. Tam se Miroslav Frost, majitel sbírky osobních věcí Waldemara Matušky, na další spolupráci nedomluvil. „Slovo dalo slovo a dohodl se s Policí,“ uvedl Janoušek.

Zpěvačka Petra Janů.
Kultura v Třebíči ožívá, v náhradním termínu zazpívá i Petra Janů

Významně k tomu přispěl Jiří Stanislav, jenž se podílí na jiné expozici polického zámku, a to na Muzeu RAF. A pro zajímavost, prezentuje se zde ještě sbírka historických motocyklů. To vše pěkně pod jednou střechou, nedaleko Bítova, Vranova, Jemnice, Slavonic a Telče. „Domníváme se, že máme šanci stát se příjemnou zastávkou v kontextu zdejšího turistického ruchu,“ řekl starosta Janoušek.

Nejraději má Eldorádo

Matuškově expozici bude věnovaný jeden celý sál v horním patře zámku. Nebude chybět klavír, na který umělec hrál. Nástroj v pátek 19. června přišel prohlédnout ladič z Moravských Budějovic. „Bude tu opravdu spousta zajímavých věcí. Kytary, banja. Mě jako chlapa, který je voják v záloze, nejvíc zaujal Waldův samopal a vlastně i klarinet, které se objevily ve filmu Kdyby tisíc klarinetů,“ poznamenal Karel Janoušek.

Otevření nové polické expozice se krom jiných osobností zúčastní i zmíněný majitel sbírky a rodinný přítel Matuškových Miroslav Frost. „Umělcova manželka Olga a dva synové nepřijedou, ale o přemístění vědí,“ řekl starosta. On sám má Matuškovy písně moc rád, nejraději Eldorádo.

Rod Wraždů

Zámek Police patří obci, která ho opravuje už řadu let. Do konce války ho vlastnil rod Wraždů a místo má nevšední atmosféru. Zámek s upraveným parkem i vyhlídkovou věží skýtá dost zajímavostí, aby zde turista strávil celé dopoledne. Nedaleko je také ohrada s výběhem koní. Loni polický zámek navštívilo 3,5 tisíce turistů. V obci jsou zvědaví, zda toto číslo letos vzroste.