Čas nás žene! Kdeže jsou ty časy! Máte na mě čas? Mám málo času! Čas vše mění. I samotné časy. Čas. Jakou roli hraje v našem životě? Obklopuje nás, tiká v nás, odměřuje. Nehmatný, těžko představitelný, přesto měřitelný. Výstavu nazvanou Už je čas! připravilo Muzeum Vysočiny v Jihlavě. „Jde-li o lidské věci, nic tu netrvá věčně," soudil římský dramatik Titus Maccius Plautus. O tom by mohl vyprávět historický věžní hodinový stroj. „Jeho součástí jsou kamenná závaží a ručky o délce přes tři metry," uvedl Martin Kos, kurátor výstavy. Právě i tento hodinový stroj, který pravděpodobně pochází z věže jihlavského chrámu svatého Jakuba, je součástí výstavy. Její vernisáž se koná dnes.

V expozici lidé najdou i píchačky

Prvními měřiči času byly přirozené přírodní cykly střídání dne a noci, měsíční cyklus, roční období anebo pohyb hvězd na obloze. Určit denní čas na jejich základě nebylo ale zase až tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. K tomu již bylo zapotřebí zařízení, které rozdělí daný cyklus. Výstava v jihlavském Muzeu Vysočiny návštěvníky seznamuje právě s vývojem těchto měřičů času, představuje jejich různé typy a odlišnosti. „K vidění jsou hodiny sluneční, přesýpací, nástěnné, stolní, podlahové, náramkové, kapesní, budíky, a dokonce i jedny hodiny docházkové, takzvané píchačky z přelomu 19. a 20. století," přiblížil Martin Kos.

Vyjma jednotlivých typů měřičů času přibližuje výstava i vývoj ve vzhledu a konstrukci hodin, od jednoduchých středověkých měřičů až po dnešní multifunkční náramkové hodinky. I proto nepocházejí exponáty pouze z muzejních sbírek, ale podílejí se na ní i soukromí sběratelé a hodináři.

Nejlepší návrh promění v hodiny

Máte výtvarné vlohy? Tak právě pro vás je připravena i výtvarná soutěž o nejzajímavější hodinový číselník s názvem Namaluj si svůj ciferník. Vybraný návrh bude opatřen hodinovým strojkem a výherce tak získá originální hodiny podle svých představ. „Součástí exposice bude také přednáška," podotkl Kos. Povede ji učitel odborných předmětů ze Střední školy obchodu a služeb Jihlava Jaromír Ondráčka. Ten promluví na téma Jak fungují hodiny. Posluchači budou moct přijít do Malovaného sálu Muzea Vysočina v Jihlavě 12. března, a to na 17. hodinu, kdy přednáška začne.

Výstava Už je čas! bude zahájena slavnostní vernisáží dnes v 17 hodin a potrvá do 1. dubna.

MARTIN MEJSTŘÍK