V jihlavském Domě Gustava Mahlera ve středu začne výstava obrazů jednoho z nejvýznamnějších českých malířů a ilustrátorů dobrodružných knih a komiksů, jihlavského rodáka Gustava Kruma.

Výstava s názvem „Gustav Krum: Jihlavská pevnost" byla vytvořena ve spolupráci s Oblastní galerií Vysočiny a Muzeem Vysočiny Jihlava, od kterých byly obrazy zapůjčeny. Vernisáž se koná v úterý v 17 hodin.

Akademický malíř Gustav Krum se narodil 23. května 1924 v Jihlavě, kde také strávil poslední měsíce svého života. Patřil mezi nejvýraznější tuzemské malíře a ilustrátory. Přestože studoval techniku v Brně, jeho snem byla pražská Akademie výtvarných umění. Na ni byl přijat až po II. světové válce, jíž se aktivně zúčastnil.

Byl precizní a měl smysl pro detail

Po studiu se Krum plně věnoval knižní ilustraci ve svém ateliéru v Praze. Nejvíce se zaměřoval na dobrodružnou, historickou a cestopisnou tematiku.

Často je srovnáván se slavným akademickým malířem Zdeňkem Burianem, a to právě díky zálibě v dobrodružné literatuře. Proslul především ilustrováním knih Karla Maye. Ve své práci byl velice precizní a neopomenul žádný detail.

V letech 1959 1962 vytvořil Gustav Krum cyklus 67 kreseb uhlem a křídou, nazvaný „Sedm století Jihlavy". Díla ztvárňují období od počátků města až po rok 1945.

A právě z tohoto cyklu budou moci návštěvníci jihlavské výstavy zhlédnout 25 kreseb, které se týkají jihlavského městského opevnění. Všechny vystavované Krumovy obrazy jsou vytvořeny uhlem. Jde o neobyčejná díla, která věrně popisují tehdejší dobu.

V roce 2000 bylo umělci za jeho celoživotní prezentaci jihlavské historie uděleno čestné občanství města Jihlavy. Akademický malíř Gustav Krum zemřel v rodné Jihlavě 21. března 2011. Výstavu bude možné navštívit v Domě Gus-tava Mahlera do 15. března. Otevřeno je zde každý den kromě neděle a pondělí od 10 do 18 hodin.

LUCIE ŽÁČKOVÁ