Pod hrou jsou podepsané dvě ženy Horáckého divadla – režisérka Kateřina Dušková a dramaturgyně Barbora Jandová. Ty už mají s tematikou bohaté zkušenosti, před třemi lety totiž vytvořily úspěšné rodinné představení Vánoční punč. „Cesta do Betléma, cesta za právě narozeným Ježíškem, je tu cestou za nadějí a světlem. A také cestou k sobě samým, kdy dary přestáváme očekávat, ale začínáme dávat. Kdy je naděje na zázrak," říká Kateřina Dušková.

Při psaní se autorky inspirovaly hudbou České mše vánoční Jakuba Jana Ryby. „Naše vánoční leporelo si nepřeje nic víc než seznámit děti alespoň s fragmenty překrásné hudby Jakuba Jana Ryby a prožívat Vánoce jako svátky vzájemné lásky, blízkosti a pospolitosti, spíše než jako svátky hojnosti a napapanosti," dodává k tomu Dušková.

Vánoční hříčka Cesta k Betlému je vhodná pro děti od tří let a hrát se bude po celý prosinec. Bavit bude celou rodinu. „V této hříčce je pro mě nejcennější přímá komunikace s dětmi, jejich zapojení do hry, jejich vlastní cesta do Betléma, kterou absolvují společně s námi. Nakonec totiž ten Betlém společně postavíme," zmínila Barbora Jandová.

Autorem výtvarného návrhu a výtvarníkem této inscenace je renomovaný loutkář, řezbář a scénograf Michal Hejmovský. V představení hrají a zpívají nejmladší členové hereckého souboru Šárka Býčková a Ján Burda, Anděla hraje Daniel Ondráček a bezmála pohádkového Dědečka Milan Šindelář.

ZUZANA MUSILOVÁ