Sešlost pořádala Česká společnost ornitologická (ČSO) ve spolupráci s Pobočkou ČSO na Vysočině a ZO ČSOP Jihlava, pobočný spolek.

Akce započala na křižovatce jihlavských ulic Smrčenská a Slavíčkova. Děti si zasoutěžily ve správném vyplnění křížovky, kde tajenka vznikla správným vyplněním jednotlivých řádků, které tvořily názvy vyobrazeného ptáčka, názvy části těla ptáčků a názvy obydlí pro ptáčky. Všichni si zatipovali, kolik druhů ptáků uvidíme na vycházce a prohlédli si propagační materiál.

Během vycházky se předvedlo nebo ozvalo jednapadesát druhů ptáků, odchyt ptáků byl připravený u Smrčenského potoka, bohužel žádný ptáček neuvázl v odchytové síti. Slavík obecný a slavík modráček, který byl odchycen v lokalitě Horní Cerekev Pavlem Hobzou, zaujal všechny účastníky vycházky, fotografie obou slavíků nám ukázal Pavel Hobza ve svém mobilu i s dalšími nahrávkami hlasů ptáků.

Tipovací soutěž vyhrála Marie Valentová s vnučkou Kateřinou, která obdržela nádhernou cenu – plyšového ježka.
Vycházku vedla členka Pobočky ČSO na Vysočině Bára Kolmanová, ukázky odchytu ptáků nám připravili členové Pobočky ČSO na Vysočině Pavel Hobza a Miroslav Čutka. Odměny pro děti věnovalo Statutární město Jihlava.

Všichni si užili procházky krásnou jarní přírodou a již nyní se těší na podzimní Festival ptactva, který se koná první říjnový víkend.

Jaroslav Kněžíček