„Sny jsou malé, velké, nesplnitelné. Kde je ovšem hranice nesplnitelného? Zkuste ji překročit a uvidíte. Tohle je vyprávění o jejím překročení. O cestě, kterou prý nejde uskutečnit," uvedl Dan Přibáň.

Pětatřicetiletý vedoucí expedice je milovník ozubených koleček, novinář, filmař a cestovatel. Jen s minimálním technickým vybavením a dvěma obyčejnými trabanty projela jeho výprava Afriku i Hedvábnou stezku. Po skončení se aspoň jedno auto vyplatilo v Africe nechat, jejich doprava do Čech stála přes 80 tisíc. „Po takové cestě jsou ale trabanti Egu a Babu členové rodiny a museli domů," řekl Přibáň.

Ten se nyní chystá na přejezd Latinské Ameriky. Kromě expedic Trans National Trabant byl Pribáň členem a organizátorem expedic do zapomenutých částí Libyjské pouště, do Kurdistánu a na bájnou horu Ararat.

Fotografiemi a videem napěchovaná přednáška z cesty dvou malých trabantů napříč jednou velkou Afrikou, bez 4x4, GPS a ABS a bez jistoty, že dojedou, bude jistě zajímavým posloucháním. Vstupenka na akci stojí v předprodeji 130 korun, na místě 150.

LUCIE ŽÁČKOVÁ