Tři desítky velkoplošných fotografií dokumentujících kulturní, sportovní a společenský život na Vysočině a v Dolních Rakousích bude obsahovat putovní výstava připravovaná Krajem Vysočina. Soubory fotografií budou vystaveny v nemocnicích zřizovaných krajem. Nejdříve se zřejmě objeví v nemocnici v Pelhřimově, a to pravděpodobně v polovině příštího roku. Uvedl to hejtman Vysočiny Jiří Běhounek.

Putovní výstavy fotografií ze všech čtyř partnerských regionů připravuje Kraj Vysočina od začátku roku 2011. Od té doby se dočkaly už tří pokračování. Podle Ladislava Seidla z odboru sekretariátu hejtmana se předešlé výstavy setkaly se značným zájmem pacientů i návštěvníků nemocnic. „Vidíme stále aktuální potřebu nacházet cesty, jak zajistit všeobecně vyšší povědomí o existenci partnerských regionů Kraje Vysočina," řekl Seidl.

Výstava bude zaměřena na Vysočinu a Dolní Rakousy. Vysočinu by na výstavě měly reprezentovat nejlepší snímky z výstavy Region Press Foto. „Fotografie z Dolního Rakouska přislíbila dodat tamní redakce ÖRF (rakouský veřejnoprávní rozhlas a televize poznámka redakce)," uvedl Seidl.

Kraj Vysočina má v současné době uzavřeny čtyři dohody o spolupráci se zahraničními partnerskými regiony s Dolními Rakousy, Nitranským samosprávným krajem na Slovensku, francouzským regionem Champagne-Ardenne a Zakarpatskou oblastí Ukrajiny.

JAROSLAV BUČEK (ČTK)