V roce 2003 se Historický radioklub československý rozhodl bývalou sýpku obnovit a zřídit zde expozici a depozit historické radiotechniky. To všechno se partě místních nadšenců postupně podařilo a z ruiny se stalo unikátní Muzeum Tesla, které nemá v Evropě obdoby.

Podobný příběh se psal jen o několik kilometrů dál v Telči. Tam na svého zachránce zase čekal Nexův dům přímo pod věží svatého Ducha u náměstí, který byl po restituci bez využití. Z jeho původní krásy zbyla snad jen renesanční fasáda. Když dům koupil památkář Pavel Jerie, stál tak před opravdu velkou výzvou. Zvládl to na výbornou. Z Nexova domu se stal skvost, který po rozsáhlé obnově dokonce sbírá ocenění odborníků.

Obě stavby z Jihlavska nyní bojují o titul nejlepší proměny v rámci v 10. ročníku výstavy Má vlast cestami proměn. Tam se dostalo 121 míst z celé republiky, která pořádně prokoukla. Lidé mohou nyní hlasovat o nejlepší počin, čas je ještě do do 30. dubna.

Ilustrační snímek.
V Telči bude další filmová lahůdka

„To, že jsme v této soutěži, je pro nás jakýmsi zadostiučiněním za práci, kterou jsme za roky odvedli. Nejtěžší byly začátky, kdy bylo potřeba sehnat lidi a mít na vše hodně času. Budova byla zdevastovaná, okolí značně zanedbané. Podařilo se vytvořit muzeum s ojedinělou sbírkou, které se lidem líbí,“ zhodnotil vše Jiří Šťastný, který v Muzeu Tesla dělá mimo jiné i průvodce.

Zájemci se tam mohou v zimním období podívat po předchozí domluvě. Je ale vidět, že elán partu z klubu milovníků starých rádií nebo televizí neopustil. Koupili totiž ještě druhou bývalou sýpku v areálu nádraží, kde si chtějí časem udělat depozitář. „Těch věcí máme prostě moc a ne všechny se dají vystavit,“ dodal k tomu Šťastný.

Malý zázrak se povedl také v Telči. Když se Pavel Jerie náhodně dozvěděl, že se prodává dům v Telči s pozůstatky špitálu věděl, že je před ním velká výzva. Špitál byl založen v roce 1414 a v roce 1530 vyhořel. „Současný dům postavil v polovině 16. století Honz Nex, krejčí obnovitele města Zachariáše z Hradce. V pozdějších letech byl dům upravován, fasádě byla navrácena renesanční podoba v polovině 20. století. Jinak zde byly prováděny utilitární úpravy, dveře byly vyměněny za typové s kovovými zárubněmi, podlahy pokryty dřevotřískou a PVC. Po restituci byl dům bez využití. Byla sice obnovena hlavní fasáda, ale cementové omítky vedly ke zvýšení vlhkosti zdiva,“ zhodnotil původní stav domu Pavel Jerie.

Problémové děti většinou nezůstávají v místě svého bydliště, v Jihlavě jsou nejčastěji z Brna.
Myslel jsem, že školu nebudu potřebovat. Byla to chyba, říká bývalý žák

Během rekonstrukce se podařilo například nalézt původní záklopové stropy v přízemí i patře, ve většině místností patra se našly dekorativní výmalby stěn a stropů z konce 18. až počátku 20. století. Okna a dveře se nedochovaly, byly tedy vyrobeny nové a osazeny historickými zámky, panty a kováním. Všechny opravy a úpravy řemeslníci provedli tak, aby se co nejvíce přiblížili době, kdy byl dům postaven.

„Zcela moderní je technické vybavení s vytápěním tepelným čerpadlem, topením v podlahách, novodobými koupelnami a kuchyní. Dům je ukázkou možnosti bydlení v historických interiérech s komfortem 21. století,“ popsal Jerie.

Z Vysočiny se o hlasy uchází také černovický dům s cukrárnou a fara v Heřmanově. Více informací o výstavě a hlasování je na www.cestamipromen.cz.

Karel Plíhal.
Kdo přijede na Prázdniny? Karel Plíhal nebo Lenka Filipová