Jedničkou je hra Zapomenuté světlo Jakuba Demla. Režisérem hry podle scénáře Mileny Jelinek je Matěj T. Růžička, zakladatel jednoho z prvních nezávislých profesionálních divadel po sametové revoluci – Divadla v 7 a půl.

„Společné hledání tématu a silného příběhu, který by oslovil režiséra a publikum Horáckého divadla a byl součástí nového směřování HDJ, vykrystalizovalo ve volbu převést na jeviště filmový scénář českoamerické scénáristky Mileny Jelinek Zapomenuté světlo, který napsala na motivy známé Demlovy novely,“ uvedl umělecký šéf HDJ Pavel Šimák.

Hlavní hrdina příběhu, farář Holý v podání herce Stanislava Gerstnera, se potýká s bojem za určité ideály, vypořádává se s nastaveným systémem moci. Demlův titul se ve hře dotýká dvou rovin. „Celoživotně se totižto i já osobně potýkám s mocí, autoritou, vrchností a čímkoli, co mě principiálně vyhrožuje ovládáním, řízením a určováním určitého tempa,“ uvedl režisér Matěj T. Růžička. Druhou rovinou hry je spjatost Jakuba Demla s regionem, ve kterém žil, tedy s Vysočinou.

Růžičkův farář Holý není éterickým a laskavým farářem, ale od prvopočáteční režisérovy představy je to chlap jako hora, který bojuje s arogancí moci. Scénáristka Milena Jelínek využila ze Zapomenutého světla pouze motiv farářovy lásky k nemocné Marjánce a vymyslela vlastní příběh, který zasadila do normalizační doby 80. let. Farář v něm marně bojuje za záchranu kostela, stejně jako marně zápasí s nemocí milované Marjánky. „Jde o drama obrovské síly a vzdoru. Drama víry a naděje. V neposlední řadě jde také o příběh přátelství a lidské pospolitosti,“ dodal Šimák.

V hlavních rolích návštěvníci uvidí Stanislava Gerstnera jako faráře Holého, Terezu Slámovou jako Marjánku Zezulovou. Dále si ve hře zahrají Anna Bazgerová, Lukáš Matěj, Petr Soumar, Lenka Schreiberová, Zdeněk Stejskal, Richard Vokůrka, Vladimíra Vokůrková, Josef Kundera, Eva Kaplerová, Taťána Schottnerová, Jan Burda a Štěpán Tuček.