Předchozí
1 z 6
Další

Rémi Decroix: Říká se, že mě v Dubenkách zapomněl Napoleon

V regionu se říká, že mě tu zapomněl Napoleon. Nedaleko odtud táhla napoleonská vojska. Ale pravda je samozřejmě úplně jinde. Procestoval jsem spoustu zemí. Řadu let jsem pracoval v Praze jako kuchař, kde jsem potkal manželku Evu. Nějaký čas jsme strávili ve Francii, kde Eva studovala a já vařil. Když jsme se rozhodli, že založíme rodinu, vrátili jsme se do Prahy.

FOTO 1.Zdroj: Filip Blaha

Jenže už to tam nebylo takové, jako když jsme byli mladí a kdy nám Praha vyhovovala. Narodila se nám první dcera a manželce se ve velkoměstě nelíbilo. Hledali jsme tedy nějaké venkovské sídlo, kam bychom mohli jezdit na víkend. Úplnou náhodou jsme našli chalupu v Horních Dubenkách. Původně jsme si sem jezdili odpočinout od Prahy, ale postupně jsme se sem přestěhovali.

FOTO 2.Zdroj: Filip Blaha

Všechno to šlo postupně, otevřít bistro v našem domě jsme nijak extra neplánovali. Asi dva a půl roku jsme měli restauraci v Počátkách na náměstí, odtud jsme odešli. Když jsme si říkali, co dál a hledali nové místo, napadlo nás tohle řešení. Je škoda se nepodělit se s ostatními o toto krásné a klidné místo s výhledem na rybník.

FOTO 3.Zdroj: Filip Blaha

Tady v Dubenkách fungujeme už pět let. Naše bistrot je malým rodinným podnikem, otevřeno máme od čtvrtka do neděle. Hlavně přes léto je to tu skvělé, když mohou hosté sedět venku, užívat si krásné počasí a milou atmosféru a k tomu si pochutnávat na jídle. Nabízím francouzská jídla. Pocházím ze severofrancouzského města Lille. Je to téměř na hranicích s Belgií a tyto dvě kuchyně se tam prolínají.

FOTO 4.Zdroj: Filip Blaha

Mezi místní speciality patří slavný supersmradlavý sýr, který je ještě horší než tvarůžky a syrečky dohromady. Jmenuje se maroille. Mezi další speciality patří omáčka nazvaná carbonnade flamande. Nebo rádi vaříme jídlo, kde je směsice nejrůznějších mas na pivu jako králík, vepřové a další. Líbí se mi, že si mohu sám vybrat, co svým hostům uvařím z nabídky francouzské kuchyně. Snad se situace spojená s nemocí Covid 19 co nejdříve uklidní. Letošní rok bude výzvou nejen pro mě, ale pro všechny restauratéry.

FOTO 5.Zdroj: Filip Blaha

Doufám, že budu dál pokračovat. Ale kdybych musel tuto práci opustit, bavilo by mě zahradničení a vše kolem zahrady a domu. To, co vidíte tady u nás, je moje práce. Postupně vylepšuji celé tohle místo. Dělám to tak, aby se to líbilo mně. Nebo se nabízí typická francouzská zábava – trhy. Prodávat, být v kontaktu s lidmi, věnovat se činnosti spojené s potravinami. Vedle vaření a zahradničení nejraději trávím čas se svými dětmi.

FOTO 6.Zdroj: Filip Blaha