O ohňostroje lidé hned tak nepřijdou. Třebaže jihlavská radnice letos na Nový rok tuto formu zábavy nechystá, obavy z temného a tichého nebe nad městem jsou naprosto zbytečné. Nemálo nadšenců si totiž nakoupí munici a následná podívaná bude nejen pro ně.

Vedle Jihlavy nechystají z okresních město ohňostroj ani Havlíčkův Brod a Pelhřimov. Pár minut hezké podívané vyjde na velké peníze, třeba v Praze před šesti lety vyšel na 999 999 korun a to bez DPH. V menších městech je to pochopitelně podstatně méně, ale i desítky tisíc jsou dost, obzvláště v současné době.

Nejde přitom jen o peníze. Rachejtle totiž stresují zvířata a to jak domácí mazlíčky a lesní zvěř, tak v Jihlavě třeba i ty v zoologické zahradě. Zároveň se nejedná o zrovna ekologickou zábavu A riziko zranění? U profesionálního odpalování jde prý o naprosto bezpečnou zábavu, takové tvrzení je však podle mě diskutabilní.

Ohňostroj. Ilustrační foto.
Žďár a Třebíč nabídnou novoroční ohňostroj. Jihlava chce mít klid

Není divu, že města od podobné zábavy ustupují. Jihlava už před ekonomickou krizí nahradila ohňostroj videomappingem, za necelý měsíc nebude ani ten, lidé ale mohou na náměstí přijít dát si svařák s představiteli města. Podobně se lidé sejdou i v dalších městech. Například v Havlíčkově Brodě, kde tuto akci však radnice nepořádá.

Posledním trendem ve světě a prvních českých městech už není videomapping, ale využívání dronů, které dokáží na nebi vytvořit zajímavou podívanou i bez výbuchů a negativních ekologických dopadů. Navíc to je netradiční, tak jako kdysi býval ohňostroj. Kdysi.