Celkem sedm lidí z Vysočiny, kteří jsou nyní v karanténě kvůli covidu, využilo možnosti hlasovat v prezidentských volbách. Takzvaná drive-in stanoviště vznikla ve všech pěti okresních městech. Voliči na místo museli přijet autem, urnu jim k okénku přinesla obsluha v ochranných oblecích. Další možností, jak hlasovat v případě nemoci, je „objednání“ si volební urny, kterou volební komise přinese lidem domů.

Někdo by mohl namítnout, že kvůli několika nemocným snad ani není potřeba takové manévry dělat. Vyjde to určitě přinejmenším na desítky tisíc korun, chod drive-in stanoviště navíc částečně zajišťovali hasiči, kteří by mohli být potřeba jinde.

Sázková kancelář. Ilustrační foto
Kdo bude nový prezident? Hazardéři riskují miliony, Vysočina si taky vsadila

Jenže možnost vyjádřit se k veřejnému dění není totéž, jako si koupit v krámu housku. Demokracie něco stojí. Možnost hlasovat, delegovat do svých funkcí naše zástupce – to všechno jsou práva, která má každý z nás a u nichž se nelze ohlížet na peníze. Jsou to hodnoty, jimiž utváříme společnost. A ač si to možná ani neuvědomujeme, jsou to také hodnoty, jimiž fakticky řídíme své životy.

Je proto jedině dobře, že lidé možnost volit do přenosné urny či na drive-in stanovištích mají. Institucím zajišťujícím průběh tohoto neobvyklého hlasování za jejich práci patří veliký dík. A ještě větší dík patří oněm sedmi statečným voličům. I přesto, že jim v danou chvíli možná nebylo úplně nejlépe, se rozhodli využít výhod, které jim demokracie nabízí.