Blíží se konec léta a s ním už klepe na dveře podzim. Čeká nás konec dlouhých letních dní a ochlazení. A to, čemu jsme se doteď díky teplému počasí vyhýbali a čím jsme se netrápili začíná být aktuální. Mám tím na mysli vytápění plynem a s ním spojené zdražování a strach, zda plyn vůbec bude. Mnohé domácnosti v České republice mají zavedený pouze plynový kotel.

Odborníci varují, že plyn pořádně podraží. Někteří se dokonce bojí jeho odstávky. Hodně obcí proto hledá alternativy, které by se mohly pro vytápění používat. V Novém Městě na Moravě bude teplárenská společnost vytápět domácnosti topnými oleji. V Herálci na Žďársku budou vytápět místní školu peletkami ze sena z okolních luk. Ale co domácnosti, které jsou na vytápění plynem závislé? Budou nejspíše muset doufat, že vláda ceny zastropuje. Možná také doufat že plyn vůbec bude. A u toho všeho doufání na sebe ve svém obývacím pokoji mohou oblékat svetry.

Radiátor, ústřední topení - Ilustrační foto
Teplárna v Novém Městě mění plyn za olej. Zdražovat díky tomu nemusí

V případě výpadku dodávek plynu totiž lidem hrozí, že si například obývací pokoj vytopí maximálně na 18 stupňů. Přísloví – To chce klid a nohy v teple, tedy v hrozící situaci nebude úplně na místě. Místo přemýšlení, jaký alternativní zdroj zvolit nebo lámání si hlavy s tím, co dělat, pokud plyn nebude se můžeme vydat na nákup svetrů a mikin a také ponožek – pokud si je tedy budeme moci dovolit.