Při střetu s vlakem zemřelo loni na Vysočině šest lidí. Je to o sedm méně než v roce 2010. Ve všech případech to bylo po nárazu vlaku do člověka pohybujícího se v kolejišti. Na přejezdech se stalo deset mimořádných událostí. Nikdo při nich nezemřel, ale tři lidé byli těžce zraněni.

Na konci října v Pelhřimově vlak srazil dva lidi. Bulhara, který zemřel, a Slováka, který byl vážně zraněn. V krvi měl alkohol jen Slovák. Policie už případ uzavřela.

„Byla to nešťastná náhoda. Navíc se pohybovali v místě, kde je to zakázané,“ upozornila pelhřimovská policejní mluvčí Hana Kotková.

Po osmi dnech zemřel v nemocnici devatenáctiletý mladík, kterého 4. prosince srazil vlak na nádraží v Horní Cerekvi. Policie stále okolnosti nehody vyšetřuje a hledá svědky.

Pomoci v pátrání mohou lidé i policistům v Třebíči. Devatenáctiletý mladík se 15. prosince střetl s vlakem v autě na přejezdu v Třebíči Borovině. Mladík je stále v kritickém stavu. „Prosíme případné svědky nehody, aby se nám ozvali,“ vyzývá třebíčská policejní mluvčí Jana Martincová.

Další lidé umírali v březnu mezi Vlkovem a Křižanovem, v říjnu mezi Ždírcem nad Doubravou a Chotěboří a v listopadu u Ostrova nad Oslavou.

Loni se v kraji stalo na železnici celkem čtyřiapadesát mimořádných událostí, což je o osmnáct méně než v roce předchozím.

Drážní inspekce považuje ze závažnou nehodu i vykolejení historické lokomotivy z 29. července na trati mezi Jihlavou a Lukami nad Jihlavou. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, ale při jízdě vlaku mimo koleje došlo k poškození velkého úseku tratě. „Škoda je odhadnuta na necelých šest milionů korun,“ informoval mluvčí inspekce Martin Drápela.

Vyšetřování není dosud úplně ukončeno, ale podle Martina Drápely je nejpravděpodobnější příčinou nehody závada na historické lokomotivě Kačenka z roku 1930.

Podle informací Deníku je nyní lokomotiva v České Třebové, kde čeká na případnou opravu. „Nadšenci pro historické stroje se rozhodli, že lokomotivu opraví do provozuschopného stavu. Nyní čekají na to, zda se sežene dost peněz. Odhad činí asi půl milionu korun,“ řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík.