Za porušení bezpečnosti práce dostal státní podnik Povodí Moravy pokutu za smrt zaměstnance při kácení stromů podél potoka v Ježené na Jihlavsku. Tragédie se stala loni v květnu. Sankci podniku udělil Oblastní inspektorát práce (OIP) v Jihlavě. Poškozená rodina by se tak mohla soudit o odškodné.

„Mohu potvrdit, že jsme pokutu udělili, ale k podrobnostem se nebudu vyjadřovat. Sankce není pravomocná,“ řekl Deníku vedoucí OIP v Jihlavě Jiří Semerád.

Povodí Moravy nebylo o nic sdílnější. „Vzhledem k tomu, že je řízení neveřejné, nebudeme se k závěrům inspektorátu vyjadřovat. Činíme tak s ohledem na rodinu a další pozůstalé,“ sdělila pouze mluvčí státního podniku Veronika Slámová. Podle informací Deníku dostal podnik pokutu kolem dvou set tisíc korun. Hrozila jim sankce až tři miliony.

Osmatřicetiletý muž zemřel poté, co dělníci káceli stromy podél potoka a jeden ze stromů při pádu rozlomil vzrostlou olši. Ta spadla přes koryto potoka a zasáhla dělníka, který z místa těžby odcházel. Záchranáři o jeho život bojovali marně.

Přilba by mu zřejmě nepomohla

„Ještě čekáme na zprávu z inspektorátu práce, ale s největší pravděpodobností nikoho neobviníme, protože šlo o nešťastnou náhodu,“ uvedla jihlavská policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Dělník sice na hlavě neměl přilbu, ale ta by mu zřejmě stejně život nezachránila. Podle důvěryhodných informací dostal podnik pokutu za nevhodný způsob kácení stromů. Podrobnosti sankce ale obě zúčastněné strany tají.

Pokud by pokuta nabyla právní moci, mohla by se poškozená rodina navíc domáhat odškodného u soudu. „Pokud nakonec podnik dostane pokutu, tak půjde do pokladny státu a rodina z toho nebude mít nic. U soudu to mohou samozřejmě zkusit, ale i oni by šli do určitého rizika,“ konstatoval jihlavský právník Jan Herout.

Vedení Povodí Moravy si však riziko žaloby uvědomuje. „S rodinou komunikujeme ode dne, kdy k tragédii došlo. Vyjádření upřímné soustrasti doprovázené finanční výpomocí bylo pro nás samozřejmostí,“ naznačila mluvčí Veronika Slámová. Kolik podnik rodině přispěl, nechtěla mluvčí sdělit. Podle informací Deníku je to zhruba stejná částka, jako je výše pokuty.

Tři další případy

Kromě tragédie v Ježené museli loni inspektoři bezpečnosti práce řešit na Vysočině ještě tři smrtelné úrazy; v roce 2010 jich bylo osm.

Ve dvou případech šlo o dopravní nehody. Ty se staly mimo kraj. Oběti ale pracovaly pro firmy z Vysočiny. Tragédie se stala loni při žních u Vilémova na Havlíčkobrodsku. Kombajnistu tehdy zachytila žací lišta a smrtelně ho zranila. Policie nezjistila cizí zavinění. Podle vyjádření OIP pracovník dostatečně nezajistil stroj, když se ho snažil vyčistit. Zemědělství a stavebnictví patří z hlediska bezpečnosti práce k nejrizikovějším odvětvím.

Inspektoři za loňský rok evidují na sedmašedesát závažných úrazů. Ti, kteří mají trvalé zdravotní následky, si to z padesáti procent způsobili pádem z výšky. Na další spadlo břemeno nebo je vtáhl stroj. Inspektorát v Jihlavě udělil pokuty za porušení bezpečnosti práce celkem za zhruba dva miliony korun.

Z hlediska smrtelných následků patřil loňský rok k druhému nejklidnějšímu za posledních sedm let. Od roku 2005 zemřelo v kraji na následky pracovního úrazu už 40 lidí. Nejvíc v roce 2010 a 2008, kdy zemřelo vždy osm pracovníků. Nejméně v roce 2009, kdy zemřeli pouze dva lidé.