Déšť, vítr a kroupy ve čtvrtek odpoledne a v podvečer potrápily Vysočinu. Nejkomplikovanější byla situace pro motoristy. Na Pelhřimovsku voda, kamení a kmeny zatarasily komunikaci u obce Mladé Bříště tak, že na ní zůstaly uvězněné automobily. Na dálnici D1 nedaleko Ledče nad Sázavou se zase na vozovku sesunula kvůli prudkému dešti půda a provoz musel být omezen. V desítkách dalších případů hasiči odčerpávali vodu ze zatopených sklepů a čistili ucpanou kanalizaci. Všechny události se obešly bez zranění.

Hlášení o první události přijali hasiči ve čtvrtek v 15 hodin z Jáchymova na Žďársku, kam jeli odčerpat vodu ze zatopeného sklepa rodinného domu. Jak se bouřkové mraky stěhovaly z jednoho okresu do druhého, přibývalo výjezdů. Nejzávažnější byla odpoledne situace na Jihlavsku, a to zejména v Brzkově nedaleko Polné, kde se rozvodnil místní potok. „Voda tady zaplavila silnice, ale také sklepy domů. V jednu chvíli byly v obci nasazeny k likvidaci následků bouřky hned čtyři jednotky hasičů," přiblížila Petra Musilová, mluvčí Hasičského záchranného sboru (HZS) Kraje Vysočina.

Nejvíce zasažené je Havlíčkobrodsko

V pozdních odpoledních hodinách hřmělo a blýskalo se nejvíce na Havlíčkobrodsku. Místy padaly i kroupy. Provazce vody chvílemi znemožňovaly řidičům jízdu. „Na silnicích byly tak obří louže, že prokluzovala kola, stěrače vůbec nestíhaly. Bála jsem se, jestli vůbec dojedu," popisuje Marie Smejkalová, která měla před pátou odpoledne namířeno z Havlíčkova Brodu do Lipnice nad Sázavou. Havlíčko᠆brodsko bylo nejvíce bouřkou postiženým okresem kraje. Jednotky hasičů zde vyjížděly hned patnáctkrát během pár hodin. „Čistily ucpané kanalizace například v Josefodole, Pohledu nebo Habrech. Vodu ze zatopených sklepů odčerpávaly například v Golčově Jeníkově či Frýdnavě," přiblížila Musilová.

Kvůli sesuvu půdy, kterou zapříčinila průtrž mračen, byla asi na dvě hodiny uzavřena dálnice D1 ve směru na Brno na 61. kilometru poblíž vodní nádrže Švihov na Havlíčko᠆brodsku. Když se podařilo část bahna odklidit, dálnice byla zčásti průjezdná. Odklízecí práce však trvaly až do pátečního poledne.

Podobný boj jako na dálnici museli svádět také řidiči u obce Mladé Bříště na Pelhřimovsku. Tam bouřka doprovázená silným přívalovým deštěm rozvodnila potok, který se kolem 18. hodiny vylil z břehů. „Voda, kamení, žlaby a kmeny zatarasily prakticky celou komunikaci. Na silnici uvízlo několik automobilů," řekla mluvčí hasičů. Krušné chvilky na zaplavené komunikaci prožil starší řidič osobního vozidla s přívěsem. Největší nápor bouřky přečkal v autě, s nímž proud pořádně smýkal. „Hasiči vozidlo bezpečně upevnili, aby jej nestrhávala voda, a pak ho vyprostili," dodala Petra Musilová. Komunikace byla okamžitě uzavřena a doprava se odkláněla přes objízdné trasy. Obnovit částečně provoz se podařilo až po hodině a půl intenzivního odklízení naplavenin. Na místo byla povolána i těžká technika Správy a údržby silnic Kraje Vysočina.

Na pojišťovnách drnčí telefony

Pojišťovny očekávají po čtvrtečních bouřkách stovky škod za celkem desítky milionů korun. Nejčastěji jsou to zatopené sklepy a zahrady. Nejvíce pojistných událostí hlásí klienti z Vysočiny a východních Čech.

„Očekáváme zhruba 700 majetkových škod, což je přibližně dvakrát tolik, než je běžné," řekl Jan Marek z tiskového oddělení České pojišťovny. Podle zpráv od mobilních techniků a likvidátorů nejvíce lidé hlásí škody způsobené záplavou, zejména zatopené sklepy a zahrady. „Vzhledem k charakteru bouřek očekáváme škody způsobené blesky, kroupami a v menší míře vichřicí. Zatím hlásí škody lidé nejvíce z Vysočiny a východních Čech," dodal.

Kooperativě zatím klienti nahlásili 50 škod za celkem milion korun. Nejvíce jich je podle mluvčího pojišťovny Milana Káni z Vysočiny, Zruče nad Sázavou, Havlíčkova Brodu a okolí.

Také do Allianz během včerejšího dopoledne volali hlavně lidé z Vysočiny, především z Pelhřimovska, kde měli vytopené sklepy domů. „Předpokládáme, že jejich počty porostou také během víkendu. Mnoho lidí objeví, co způsobila voda, teprve dnes po návratu z práce," doplnil mluvčí pojišťovny Václav Bálek.