Hazard se životem často předvádí studenti, kteří přechází koleje mimo přejezdy a přechody. Mladí lidé navíc při chůzi často poslouchají hudbu ze sluchátek, takže nevnímají zvuky z okolí. Při přejíždění přes koleje ale také mnohdy riskují řidiči všech typů aut. Proto se v poslední době policie zaměřuje rovněž na kontroly u vybraných železničních tratí. „Životy a zdraví osádky vozidla, a je zcela jedno, zda je to osobní nebo nákladní vůz, jsou při střetu s vlakem vždy ohroženy," upozornila jihlavská policejní mluvčí Jana Kroutilová na záležitost, která je sice notoricky známá, ale mnozí tuto pravdu ignorují.

Krizové situace se například stávají v jihlavské části Bedřichov. „Policisté přijali podnět Českých drah, které upozornily na nebezpečné přecházení kolejiště chodci v ulici Pávovská. Jedná se o studenty blízké střední školy," uvedla Jana Kroutilová. „Nejenže mladí lidé přecházejí trať přímo přes koleje, ale při chůzi mají na uších často sluchátka, poslouchají hudbu, a riziko ohrožení jejich života a zdraví se tak ještě zvyšuje," popsala mluvčí nebezpečný jev. Podle jejího dalšího vyjádření za těchto okolností ztrácí chodec významně pozornost i ostražitost a zvuk přijíždějícího vlaku nemusí zavčas uslyšet.

Neriskují ale jen chodci, při přejíždění kolejí přehlížejí nebezpečí i někteří řidiči. Jejich častou chybou je, že železniční přejezd se semafory přejedou i tehdy, když si nejsou jisti správnou funkčností výstražných světel. „Pokud není přejezdové zabezpečovací zařízení v činnosti, musí řidič při vjíždění na železniční přejezd dodržovat stejná pravidla, jako by se jednalo o přejezd označený pouze výstražným křížem neboli nezabezpečený," upozornila Andrea Kittlerová, zástupkyně vedoucího jihlavského dopravního inspektorátu. „Na základě vyhodnocení vlastních poznatků, informací poskytnutých Českými drahami a statistiky dopravní nehodovosti jsme vytipovali železniční přejezdy a lokality, kde dochází ze strany řidičů a chodců k páchání dopravních přestupků," upřesnila Andrea Kittlerová.

Právě na těchto místech policie zvýšila dohled. V současné době mezi ně patří železniční přejezd v Jihlavě Starých Horách v ulici Na Dolech u železniční zastávky, ale třeba také přejezdy ve Stříteži u Jihlavy nebo ve Spělově. K lokalitě ve Starých Horách mluvčí Kroutilová podotkla: „Přejezd je opatřen přejezdovým zabezpečovacím zařízením, a ačkoli je blikající červené světlo pro řidiče naprosto jasný signál k zastavení, přesto se jich řada snaží ještě projet a nebezpečně riskuje." I kvůli takovým situacím se policie rozhodla na vytipovaná místa více dohlížet.