Na Vysočině jde o letošní první smrtelný pracovní úraz. Případ si převzali kriminalisté a inspektoři z bezpečnosti práce.

„Příčina a další okolnosti pádu jsou předmětem dalšího šetření. Cizí zavinění na smrti muže bylo předběžně vyloučeno," informovala dnes policejní mluvčí Monika Pátková.

Podle informací Deníku dělník pracoval na plošině, z níž obrušoval a natíral různé části stavby. Zřejmě si ale neuvědomil, že není zajištěn a propadl mezi zábradlím a podlahou plošiny. Přivolaní lékaři rychlé záchranné služby už muži nedokázali pomoci. Dělník měl na sobě kvalitní bezpečnostní postroj a blízko i lano s karabinou, které ho mělo jistit. Podle ředitele jihlavské pobočky Oblastního inspektorátu práce šlo zřejmě o selhání lidského faktoru, ale firmu podle něj správní řízení nemine.

„Ve firmě nebylo všechno v pořádku a tak není vyloučeno, že padne za porušení bezpečnosti práce pokuta," řekl Deníku Jiří Semerád.

Rakouská firma v areálu pily prováděla dokončovací práce na stavbě kogenerační jednotky na spalování dřevěného odpadu a výroby elektřiny a tepla.