Mladý lidský život vyhasl ve čtvrtek v Třešti na Jihlavsku. Před půl devátou večer se na křižovatce v Palackého ulici čelně střetl Renault Megane s dvacetiletou cyklistkou. Mladá žena na následky těžkých zranění zemřela během převozu do nemocnice v Brně Bohunicích.

Cyklistka jela ve směru od bytovek Berunka a do křižovatky najela ve chvíli, kdy ve směru od Jihlavy na Hodice přijížděl renault, řízený sedmadvacetiletým mužem. „Řidič na vzniklou situaci zareagoval manévrem, při kterém přejel do protisměru. Tam ale došlo k čelnímu střetu osobního vozidla a jízdního kola," popsala nehodu krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Na místo vyjel kompletní výjezdový tým služby kriminální policie a vyšetřování z Jihlavy. Test na alkohol u řidiče renaultu byl negativní. Přesnou příčinu smrti ženy a případné ovlivnění návykovými látky musí zjistit až nařízená soudní pitva.

Zatím není jasné, jak přesně se nehoda stala. Křižovatka je poměrně přehledná. Není vyloučeno, že dívka na kole při vjíždění z vedlejší silnice na hlavní nedala autu přednost, řidič se chtěl cyklistce vyhnout a uhnul vlevo do protisměru. Jenže cyklistka uhýbala právě do jízdního pruhu protisměru jízdy řidiče, a došlo k tragickému střetu.

Kriminalisté na místě zjistili, že cyklistka jela na kole bez osvětlení a reflexních prvků. Mladá žena neměla ani přilbu. „Další okolnosti tragické dopravní nehody, stejně jako míra zavinění, jsou předmětem vyšetřování," podotkla Dana Čírtková.

Případ sraženého chlapce neskončil

Na Jihlavsku se jedná o druhou tragickou nehodu v letošním roce a celkově o čtvrtou letošní tragickou nehodu v kraji. Vloni v červenci zemřel sedmnáctiletý cyklista u Vysokých Studnic na Jihlavsku. Mladíka srazil řidič v dodávce a z místa nehody ujel. Podle informací Deníku byl mladík na místě mrtvý a zřejmě by mu nepomohla ani včasná lékařská pomoc.

Objasňování bylo pro kriminalisty náročné. Nejprve museli podle zajištěných stop zjistit, o jaký typ auta šlo. Podle zpětného zrcátka, které autu upadlo, se jim to podařilo. Po vyhodnocení kamerových záznamů z Havlíčkova Brodu a Měřína se jim podařilo najít i konkrétní auto.

Kriminalisté letos v únoru obvinili sedmačtyřicetiletého řidiče ze Zlínska z neposkytnutí pomoci a usmrcení z nedbalosti. Policie případ stále vyšetřuje. Rodině chlapce pomáhá organizace Bílý kruh bezpečí.