Letos si museli blízcí 34 lidí vyslechnout tragickou zprávu. Týká se to případů, kdy se zmíněných čtyřiatřicet osob už domů nikdy nevrátilo kvůli úmrtí při dopravních nehodách.

„V průběhu prvních devíti měsíců letošního roku vyšetřovali policisté Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina v našem kraji celkem 2 765 dopravních nehod," uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, tedy od začátku ledna do konce září, se počet nehod zvýšil o dvacet procent.

„Letošní dopravní nehody si vyžádaly již 34 obětí, což je o jednu oběť více ve srovnání se stejným obdobím loňského roku," podotkla Čírtková. Nejvíce, a to deset úmrtí, si vyžádaly nehody v okrese Žďár nad Sázavou. Se sedmi oběťmi následuje Žďársko okres Havlíčkův Brod, šest úmrtí při nehodách si na své konto tragických událostí připsal vysočinský úsek dálnice D1, po čtyřech mrtvých je zaznamenáno v okresech Třebíč a Jihlava. Nejméně osob, které zahynuly při dopravních nehodách, evidují policisté v okrese Pelhřimov, tam jsou letos zaznamenána tři úmrtí.

„Celkem 124 účastníků se při letošních nehodách těžce zranilo, což je ve srovnání s rokem předchozím pokles o šestnáct procent," vypočítala dále vysočinská policejní mluvčí.

Problém s rychlostí

Dalších 957 lidí utrpělo při nehodách lehké zranění. „Toto číslo je ve srovnání s počtem lehce zraněných za leden až září roku 2012 o čtyři procenta nižší," srovnala obě sledovaná období Čírtková.

Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a ostatním majetku se letos vyšplhala na téměř 167 milionů korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2012 je tato částka o deset procent vyšší.

„Ve 141 případech policisté při vyšetřování nehody zjistili, že řidič před jízdou požil alkoholické nápoje nebo byl pod vlivem drog," upozornila mimo jiné mluvčí.

Ta také uvedla, že mezi nejčastější příčiny dopravních nehod na Vysočině se od začátku letošního roku řadí rychlost jízdy a její způsob. Velmi nebezpečnými manévry jsou rovněž nedání přednosti v jízdě a předjíždění.