Zejména na nákladní soupravy a autobusy byla zaměřena mimořádná policejní akce s názvem Tispol, která se uskutečnila na sklonku července ve všech členských zemích Evropské unie a pocítili ji také řidiči na Vysočině. „V našem kraji se policisté a celníci zaměřili především na úsek dálnice D1 a na silnice prvních, ale i druhých. tříd, po kterých projíždějí přes českou republiku kamiony a dálkové autobusy," vysvětlila mluvčí krajského policejního ředitelství Dana Čírtková.

„Akce byla zaměřena zejména na dodržování povinností při provozování vnitrostátní a mezinárodní nákladní a autobusové silniční dopravy. Policisté kontrolovali především dodržování sociálních předpisů a dalších povinností, které vyplývají pro silniční nákladní dopravu," upřesnil Jan Kostečka, vedoucí odboru služby dopravní policie krajského policejního ředitelství.

„Na Vysočině bylo do akce zapojeno osmatřicet policistů, kteří zkontrolovali celkem 453 vozidel a zjistili 115 přestupků," uvedla mluvčí s tím, že stovku přestupků vyřídili policisté na místě. Za tyto přestupky uložili pokuty za více než šestapadesát tisíc korun. Dvanáct přestupků pak policisté oznámili k projednání do správního řízení.

„Celkem šedesát zjištěných přestupků se týkalo porušení nejvyšší povolené rychlosti. Za tyto přestupky řidiči zaplatili v blokových pokutách přes sedmatřicet tisíc korun. Čtyři přestupky překročení nejvyšší povolené rychlosti policisté oznámili k projednání do správního řízení," uvedla mluvčí.

Pět přestupků se týkalo nepoužití bezpečnostních pásů a v devatenácti případech policisté zjistili, že řidič používá k provozu vozidlo v nevyhovujícím technickém stavu. „Osm přestupků nevyhovujícího technického stavu se týkalo řidičů kamionů a jeden měl nedostatečně zajištěný převážený náklad," uvedla mluvčí.

„Policisté soustředili svoji pozornost také na kontrolu technického stavu užitkových vozidel, na dodržování povinností pro silniční nákladní dopravu, souvisejících se správným upevněním nákladu i na odhalování nedovolené manipulace s kontrolními zařízeními a paměťovými kartami řidičů," popsala Čírtková.

V jednom případě policisté při kontrole zjistili, že řidič porušil předpisy, když nedodržel bezpečnostní přestávku a povolenou dobu jízdy. Za tento přestupek mu byla uložena v blokovém řízení dvoutisícová pokuta.

Při akci prošlo policejní kontrolou také sedm dálkových autobusů a při jejich kontrolách policisté nezjistili žádný dopravní přestupek u řidičů autobusů ani žádnou závadu na autobuse.

Součástí akce bylo také pátrání po hledaných lidech, věcech a odcizených vozidlech. „Jednoho hledaného člověka se podařilo policistům vypátrat," doplnila Čírtková.