„Po Jihlavě nacházíme další injekční stříkačky! Dávejte rodiče pozor na svá dítka především v parcích, ale i na chodnících, travnatých plochách, dokonce i hřištích, aby nebraly tyto stříkačky do rukou,“ tak zní varovný příspěvek jednoho z uživatelů sociální sítě Facebook, který si přeposlalo více než tři sta uživatelů. Městská policie v Jihlavě však zvýšený počet injekčních stříkaček zatím nezaznamenala.

„Teď jsem odvážel ani ne kilo stříkaček nalezených za letošní rok. Není to nic extrémního. Samozřejmě se občas něco najde, ale není toho tolik. Většinou sběr provádí strážníci, protože na to máme kontejnery a já to pak odvážím do nebezpečného odpadu,“ vyjádřil se k aktuální situaci zástupce ředitele Městské policie Jihlava Jaroslav Dřevo.

Nejvíce nálezů je v parcích a zákoutích města. „Na pískovištích je to opravdu náhoda. Něco se najde na Heulose, samozřejmě také v parku Keťásek a někdy také v zákoutích, kde uklízíme po bezdomovcích,“ informoval Jaroslav Dřevo.

Ilustrační foto.
Cyklista srazil chodce na cestě u Roštejna. Oba byli pod vlivem alkoholu

Pokud lidé najdou injekční stříkačku, měli by se vyvarovat jakékoliv manipulaci s ní. „Opravdu je lepší zavolat městskou policii, protože jsme vyškolení a máme k tomu prostředky, jako jsou rukavice, ale také i speciální neotvíratelný box na jehly. Nemá cenu to sbírat a někam nosit,“ dodal Jaroslav Dřevo.

Pokud se však nálezce o injekční stříkačku poraní, měl by vyhledat lékařskou pomoc. „Pokud se něco takového stane, je lepší, když poraněný přijde do nemocnice na urgentní příjem,“ poradila mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová. Případně se poraněná osoba může obrátit na praktického lékaře.

Telčské náměstí obsadili závodníci se svými starými vozidly.
Nejstarším kouskem na retro závodech v Telči byl motocykl z Barrandova