V okolí Jemnice na Třebíčsku pátrali po opilém čtrnáctiletém chlapci a u Polné na Jihlavsku vytahovali nad ránem z bažiny třiadvacetiletého mladíka, který zabloudil cestou z oslavy.

„Silvestrovské oslavy na Vysočině tentokrát výrazně zaměstnaly policisty, a to napříč územím celého kraje," uvedla Čírtková. Na tísňové lince přijali během noci více než 50 oznámení.

K dopravním nehodám poslední den loňského roku vyjížděli policisté především dopoledne, kdy bylo na silnicích náledí. Jakmile se oteplilo, potíže ustaly. Hlášení o tragické nehodě přišlo až po 23. hodině. „Dvacetiletý řidič osobního vozidla VW Polo jel od Štěpánova na Libici nad Doubravou. Nepřizpůsobil rychlost jízdy a v zatáčce dostal smyk,  přejel do pravého  příkopu, kde  narazil do stromu, který vyvrátil," popsala policejní mluvčí Čírtková. Mladík za volantem nebyl připoutaný bezpečnostním pásem, na místě podlehl zraněním. „Ve voze  cestovaly ještě další tři spolujezdci ve věku 20 a 22 let. Spolujezdkyně na předním sedadle, byla těžce zraněna a další dva spolujezdci utrpěli lehká zranění. Všichni byli převezeni do nemocnice v Havlíčkově Brodě, kde byli hospitalizováni," dodala.

Ve tři hodiny po půlnoci došlo k další nehodě, tentokrát  havaroval na Žďársku VW Passat. Jeho řidič sjel u obce Sněžné do příkopu, kde narazil do betonové obruby odtokové vpusti. Vůz se převrátil na bok a  narazil do svodidla. Zraněný řidič skončil v nemocnici v Novém Městě na Moravě. Ukázalo se, že má notně upito, dechová zkouška prokázala 1,85 promile alkoholu.

Chvíle strachu si prožili rodiče dvou školáků na Jemnicku. Čtrnáctiletý hoch trávil Silvestra u svého o rok staršího kamaráda. Spolu tajně popíjeli v pokoji. Když je přišla kamarádova matka kolem druhé ráno zkontrolovat, ležel její syn bezvládně na zemi, vedle něj poloprázdná láhev whiskey a kamarád nikde. „Mladistvého s podezřením na otravu alkoholem převezla zdravotnická záchranná služba do třebíčské nemocnice, kde byl hospitalizován. Opilý hoch nebyl schopen komunikace ani dechové zkoušky," uvedla Čírtková. „Policisté začali pátrat po druhém chlapci, jehož život a zdraví mohly být vzhledem k mrazivému počasí a jeho podnapilosti ohroženy. Chlapce velmi rychle nalezli na autobusové zastávce, kde byl schovaný. Hocha, u kterého policisté naměřili 0,63 promile alkoholu, odvezli do jeho bydliště a předali ho rodičům," doplnila.

Druhá pátrací akce se rozjela na Nový rok kolem čtvrté hodiny ranní v okolí Polné. Na tísňovou linku zavolal muž, který uvedl, že mu právě telefonoval podnapilý kamarád, jež se vydal pěšky domů z oslavy, ale po cestě zabloudil a uvízl v lesní bažině. Několik policejních hlídek zahájilo pátrání. Policisté zvažovali i možnost nasazení vrtulníku, což ale vzhledem ke špatným letovým podmínkám nebylo v danou dobu možné.

Polenští policisté, kteří okolí dobře znají, začali propátrávat možnou trasu. Zhruba po hodině od nich přišla dobrá zpráva – třiadvacetiletého mladíka našli kolem páté hodiny zapadlého v bažině v blízkosti silnice mezi Hrbovem a  Špinovem. Mladík byl zabořený po pás v bahně, nemohl se vůbec hýbat a sám by nebyl schopen dostat se ven. Při vyproštění z bažiny byl muž při vědomí, ale byl silně podchlazený. Byl převezen do jihlavské nemocnice, kde zůstal hospitalizován.