Zatímco loni za prvních pět měsíců vyhaslo při nehodách třináct životů, letos jich bylo už o šest více. „Sedmnáct účastníků dopravních nehod zemřelo bezprostředně po dopravní nehodě, dva vážným zraněním podlehli ve zdravotnickém zařízení,“ dodala policejní mluvčí Dana Čírtková.

Lichotivější statistika je počet těžkých zranění, bylo jich čtyřiadvacet, což je o třetinu méně než loni. O dvanáct procent se pak snížil počet lehkých zranění, těch bylo zatím 485.

Hmotná škoda na vozidlech a ostatním majetku se za prvních pět letošních měsíců vyšplhala na částku převyšující 113 246 000 korun. Je to dokonce více než loni, kdy velké škody způsobila lednová hromadná nehoda na dálnici.

Celkem sedmačtyřicet řidičů havarovalo pod vlivem alkoholu, někteří řidiči usedají za volant i s více než třemi promile. Další čtyři byli pod vlivem omamných a psychotropních látek. Policisté se tak na začátku prázdnin zaměří na kontroly tohoto nešvaru. „V červnu se policisté také zaměří na častější kontroly motocyklistů a cyklistů,“ dodala mluvčí. Při dosavadních 29 nehodách cyklistů byl totiž alkohol zjištěn čtyřikrát.

Nejvíce nehod bylo způsobeno nepřiměřenou rychlostí v kombinaci se způsobem jízdy, pětaosmdesátkrát však za havárií stálo nedání přednosti v jízdě. Policisté evidují i zbytečně riskování, když řidiči předjíždí v zatáčkách nebo na horizontech.