Boží mlýny melou pomalu, ale jistě. Rčení, které si v těchto dnech stále dokola opakuje Světluška N., matka dvaadvacetileté Veroniky z Horní Myslové na Jihlavsku. Řidička, která před lety zabila její dceru, totiž dnes prožívá něco podobného. Jejího syna minulý týden srazil autem zatím neznámý řidič. Obě rodiny jsou událostmi zaskočeny.

„Když jsem se to dozvěděla, úplně mi z toho zdřevěněly nohy," svěřila se Veroničina matka Světluška N.

Veronika tragicky zahynula před čtyřmi lety, když šla pěšky se svým o osm let starším přítelem po silnici mezi Telčí a Horní Myslovou. Na rovné silnici do obou narazila opilá řidička Marie D. ze sousedních Mysletic. Dívka na místě zemřela, muž nehodu přežil.

Na místě tragické smrti své dcery umístila matka pomníček se jménem dívky, datem narození i její smrti a přidala nápis, že její dcera zemřela vinnou opilé řidičky. Marie D. měla v době nehody 1,53 promile alkoholu v dechu. Soud ji poslal do vězení na dva a půl roku a na šest let jí zakázal řídit. Dnes čtyřiačtyřicetiletá Marie D. si trest odpykávala v opavské věznici. Po roce byla na podmínku propuštěna. Po nějaké době si našla práci a postupně se snaží se vším vyrovnat. Tím by mohl smutný a tragický příběh obou rodin skončit, ale…

Minulou sobotu 19. září v šest hodin ráno šel jednadvacetiletý syn Marie D. pěšky z Telče domů, do Mysletic. Asi kilometr za Telčí do něj na rovném úseku silnice narazilo zatím neznámé auto. Bylo to v tomtéž úseku mezi Telčí a Horní Myslovou, kde zemřela Veronika, pouze o několik stovek metrů blíž k Telči. Sražený syn Marie D. byl s vážnými zraněními převezen do brněnské nemocnice. V současné době je mimo ohrožení života. Řidič z místa nehody ujel. Policie po něm intenzivně pátrá a požádala o spolupráci i veřejnost.

„Řidiče se nám dosud nepodařilo vypátrat. Výzva pro svědky, kteří o nehodě něco vědí, stále platí," uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Syn Marie D. měl velké štěstí, že srážku přežil. Na místě nehody jsou ještě dnes patrné krvavé skvrny a policejní značky. „Stačilo málo a mohl mít pomníček o kousek dál, než má Veronika," svěřila se Marie D., která Veroniku dobře znala. To co se stalo, jako boží mlýny nevnímá. Napadlo ji, že řidič, který jejího syna srazil, mohl být také opilý, tak jako ona před čtyřmi lety. I to mohl být důvod, proč ujel a neposkytl mladíkovi první pomoc.

V každém případě se matce mladíka o něco ulevilo. „Jsem šťastná, že to syn přežil. Spíš, než nějaké boží mlýny to vnímám jako náhodu, ale je pravdou, že si dnes mnohem více uvědomuji, co musela cítit rodina Veroniky," svěřila se Deníku Marie D. Její syn je hasič a sportovec. Z Telče občas chodí domů pěšky. V době, kdy ho srazil neznámý řidič, byla mlha. „Klidně mohl být namol, a nemusel si vůbec všimnout, že někoho srazil. Každopádně je to jen v jeho hlavě, jako to tenkrát bylo v mé. Každopádně mu ,přeji' příjemné žití s pocitem, že někoho srazil," vzkázala Marie D. dotyčnému motoristovi.

Matka Veroniky byla zprávou o zranění syna Marie D. překvapena. Netají se však tím, že to vnímá jako osudové znamení. „Věřím na boží mlýny, jen jsem netušila, že se to stane tak brzy," svěřila se Světluška N. Na tragický den, kdy její dcera přišla o život, vzpomíná jako na nejhorší okamžik v životě.

„Tehdy jsem se šla podívat, co se na silnici stalo. Viděla jsem pod plachtou ležet lidské tělo. Uprosila jsem jednoho ze záchranářů, aby poodtáhl plachtu. Chtěla jsem vidět jen barvu vlasů. Měla jsem prostě nějaké tušení. Pak jsem si všimla náušnic a už jsem věděla, že je zle. Nemohla jsem popadnout dech, jak jsem byla vyděšená. Úplně se mi z toho propadl hrudník. Dodnes mám s dýcháním problém," zavzpomínala matka Veroniky.

Nikdy nezapomene na první setkání

Matka Veroniky také nikdy nezapomene na první setkání s opilou řidičkou. „Říkala jsem jí, ať se podívá, co provedla. Ona byla úplně opilá. Motala se, a šla ke mně s rozpaženýma rukama a přitom křičela, ať si ji teda vezmu," popsala Veroničina matka. „Její syn, kterého minulý týden srazilo auto, mi tenkrát říkal, ať nejsem na jeho mámu drzá," dodala ještě matka mrtvé dívky. Podle ní je až neuvěřitelné, co všechno se může v životě stát.

„Stále na to musím myslet. Zajímavé je i to, že Veroniku tehdy našel soused. Jel okolo a na silnici viděl auto a u něj se válely boty. Toho sraženého kluka z minulého týden pak našla manželka toho souseda, co našel Veroniku," nevěřícně zakroutila hlavou matka Veroniky. Slzy v jejích očích dokreslily, že je všechno stále živé. Slzy se při vzpomínkách na to, co se stalo, draly do očí i Marii D. Byly to slzy smutku i úlevy, že její syn srážku s autem přežil.

Pro kriminalisty jsou podobné případy, kdy řidič někoho srazí a z místa nehody ujede, velmi složité. Na místě sice často zůstanou stopy po střetu včetně úlomků částí aut, ale i tak jde o zdlouhavé vyšetřování s nejistým výsledkem.

Obdobně složitý případ řešili jihlavští kriminalisté před dvěma lety u Vysokých Studnic. Sedmnáctiletý cyklista tehdy na místě zemřel po střetu s neznámým automobilem. Řidič od nehody ujel. Kriminalistům se podle stop z místa nehody podařilo vytipovat, o jaké auto by se mohlo jednat. K vypátrání řidiče jim také pomohly záznamy z kamer z různých měst, kudy podezřelé auto projíždělo. Řidič byl nakonec dopaden a také odsouzen.