Lidem na Vysočině se firma E.ON snažila v průběhu odpoledne postupně vrátit dodávky energie, kvůli neutuchajícímu větru přibývaly další poruchy. Aktuálně v kraji podle Šperňáka evidují jen jeden problém. „Vysočina už je čistá. V podstatě už je všechno opravené a dodávky energie proudí bez problému. Chybí už jen jedno odběrové místo. To bude opravené v pondělí,“ uvedl mluvčí Šperňák. Společnost ČEZ, podle její mluvčí Šárky Lapáčkové Beránkové, na Vysočině řešila v průběhu dne šest poruch na vedení vysokého napětí.

Vladimír Votřel od svých osmnácti let trpí roztroušenou sklerózou.
Zachraňte zachránce. Lidé pořádají sbírku pro pečovatele z Pavlova

Spadlý strom přerušil vlakovou dopravu mezi Horní Cerekví a Kostelcem u Jihlavy. Místo vlaků zde do odpoledne jezdily autobusy. „Strom musí odstranit kolegové. Jde o trasu, která spojuje Havlíčkův Brod s Veselí nad Lužnicí. Teď je tam náhradní autobusová doprava. Do Horní Cerekve lidé dojedou vlaky. Směrem na Jihlavu pak už pokračují v autobusech. Na Vysočině a v Libereckém kraji je teď situace nejhorší,“ uvedl dopoledne Tomáš Louko z Českých drah.

Na trase Jihlava - Brno hlavní nádraží železničáři odřekli vlaky dálkové dopravy. Bez náhrady. Stejně jako regionální spoje na trase Okříšky - Střelice. „Cestujícím doporučujeme využít jiných dopravních prostředků nebo odložit svoji cestu na následující dny," uvedly na webu České dráhy.

Větve a stromy drážní hasiči odstraňovali na Jihlavsku také v obci Bradlo u Velkého Beranova, Hodicích a Dobroníně.

Strom blokoval i další tratě v úsecích Zastávka u Brna – Rapotice a Jihlava – Luka nad Jihlavou. Na obou místech se stromy padařilo odstranit.

Na Hvězdu chodí bruslit rodiny, mladí i hokejisté
Lepší než stadion: Na Hvězdě v Třebíči bruslí rodiny i hokejisté, podívejte se

Hasiči měli plné ruce práce od brzkého rána. „Kolegové v operačním středisku od rána zaznamenali sto sedmnáct událostí. Výjezdy jsou převážně kvůli silnému větru. Číslo jistě není konečné,“ informovala odpoledne mluvčí hasičů Petra Musilová. Větve a stromy drážní hasiči odstraňovali na Jihlavsku také v obci Bradlo u Velkého Beranova, Hodicích a Dobroníně.

Třikrát zasahovali hasiči u Žirovnice na Pelhřimovsku. Šlo o obce Litkovice, Popelín a Stojčín. „Likvidovali jsme popadané stromy, které ležely přes silnici. Nešlo tudy projet. Akorát by to už mělo být všechno průjezdné, pokud to tam nenapadalo znovu,“ popsal dopoledne velitel jednotky Pavel Janů.