Devětatřicátý ročník Velké ceny Jihlavy v judu nalákal až na reprezentační výjimky celou českou špičku.

„Když se kouknu na výsledkové listiny, tak muže opanovali judisté USK Praha, ženy zase Hradce Králové. Medailově se prosadily i Plzeň, Olomouc či Liberec. Podle očekávání si placky rozdaly hlavně extraligové kluby,“ shrnuje předpokládaný výsledkový scénář Květa Smutná, členka pořadatelského týmu tradiční akce.

„Je to znát, hlavně USK má ve svých řadách reprezentanty, kteří studují a můžou se judu věnovat denně dvoufázově. Jejich náskok nad ostatními musí být vidět,“ dodává.

Jihlavští judisté se tentokrát na stupně vítězů neprobojovali, přesto mají medaile i vysočinskou příchuť, a to dokonce zlatou. Mužskou kategorii do 100 kg ovládl odchovanec jihlavského juda Michal Krpálek, který hájí barvy pražského USK. „Viděla jsem jeho zápas s Horákem a Michal se pral dobře,“ říká Smutná o finálovém duelu.

Nejnižší váhu potom opanoval žďárský David Pulkrábek. „David chodí na plzeňské judistické gymnázium. Tam se mládí věnují, proto patří Plzeň mezi bašty českého juda,“ tvrdí Smutná a dodává: „Naši judisté jako Adam Smutný nebo Petr Neckař se neprali špatně, ale na nejlepší to bohužel nestačí.“

Muži – do 60 kg: 1. Pulkrábek, 2. Habán (oba Plzeň), 3. Horák (Železo Hranice) a Novakovský (Chomutov), do 66 kg: 1. Dubský, 2. Ječmínek (oba USK Praha), 3. Vodička (Judo Litoměřice) a Pospíšil (Olomouc), do 73 kg: 1. Sedmidubský, 2. Veselý (oba USK Praha), 3. Binhák (Liberec) a Dědeček (Plzeň), do 81 kg: 1. Bartel (Olomouc), 2. Turek (USK Praha), 3. Petr (Královo Pole Brno) a Klammert (Olomouc), do 90 kg: 1. Drahoš (Prachatice), 2. Ječmínek (USK Praha), 3. Halaška (Zlín) a Švec (USK Praha), do 100 kg: 1. M. Krpálek, 2. Horák (oba USK Praha), 3. Knotek (Jičín) a D. Pavlů (Blansko), nad 100 kg: 1. Vrba (Olomouc), 2. Fáber (Týn n. Vlt.), 3. Steklý (Chlumec n. C.).

Ženy – do 57 kg: 1. Gerasimenková (Sokol Vršovice), do 63 kg: 1. Kodešová, do 70 kg: 1. Dohnalová, do 78 kg: Plevová (všechny Hradec Králové).