Pěti reprezentanty se může pochlubit v rozbíhající se nové sezoně Jihlavský plavecký klub Axis Jihlava. V elitní seniorské kategorii figuruje vedle Tomáše Fučíka i talentovaná Jana Bukovanová, mezi juniory nakukují Vojtěch Simbartl, Adam Kružík a Luboš Vlčan.

Jenže se může stát, že se velké akce obejdou bez jihlavské účasti. Bukovanová potřebuje ještě čas. Optimisticky však nevypadá situace u největší hvězdy jihlavského plavání poslední doby, Fučík totiž stále pokračuje ve smolném roce.

„Před dvěma týdny jsem byl na operaci ramene, teď mě čeká minimálně pěti až šestitýdenní rekonvalescence,“ posteskl si.

Sázka na B limit?

Tím u něj padá naděje na prosincové mistrovství Evropy v krátkém bazéně a cesta na letní olympijské hry v Londýně tak bude více než složitá. „Musí se kvalifikovat na mistrovství Evropy do Antverp. FINA totiž vypsala velmi tvrdé A limity,“ upozorňuje jihlavský trenér Petr Ryška.

Cesta do Londýna by mohla vést i přes mírnější limit B. „Ty jsou podstatně přijatelnější, jenže potom nastupují ještě různá jiná kritéria,“ pokračuje Ryška.

Na olympiádu se nominuje devět set plavců. To zní celkem slibně, podrobnější studie však již tak přívětivé nejsou. „Třeba na mistrovství světa bylo dva a půl tisíce plavců. K tomu si představte, že o olympiádu usiluje zhruba dvě stě federací a takoví Američané, Australané, Rusové, Němci nebo Číňané pojedou do Anglie ve velmi početném složení. To znamená, že na Čechy zbude tak podle výkonnosti pět až sedm plavců. Z toho tak tři čtyři splní A limit a někdo bude dobrán s B limitem,“ zakončuje propočty Ryška.

Tomáš Fučík si při červnovém pádu na in-linech poranil rameno. Původně se zdálo, že to nebude mít vážnější důsledky na přípravu, jenže… „Když jsem začal plavat větší objemy, rameno začalo bolet. Rezonance objevila prasklinu a musel jsem tedy podstoupit operaci,“ dodává Fučík.

Stihne se dostat do dobré formy a nominovat se po Pekingu na svou druhou olympiádu?