V polských Jakuszycích nedaleko Harrachova se konalo mistrovství republiky na klasické trati. Součástí byl i závod Českého poháru na krátké trati.

Liberečtí pořadatelé připravili velmi pěkné závody, na kterých zářili reprezentanti OK Jihlava. Mezi širokými turistickými magistrálami připravili náročnou síť skůtrových stop. Za to jim bývalý dlouholetý reprezentant Šmaus vysekl opravdovou poklonu, když po závodech děkoval se slovy: „Připadal jsem si jak ve Švédsku.“

Kromě dlouhé a náročné trati prověřilo odolnost a vůli závodníků i mrazivé počasí, kdy teploměr ukazoval většinu dne méně než -15 stupňů.

To zřejmě nevadilo jihlavské Barboře Chudíkové, která tak trochu podle očekávání obhájila loňský titul mistryně republiky. Za sebou nechala členky reprezentačního družstva Karochovou i Jedličkovou, a samozřejmě celou řadu dalších závodnic.

Morální síly

V mužích, pro mnohé velmi překvapivě ale naprosto zaslouženě, vybojoval stříbrnou medaili Milan Venhoda, a jako jediný tak nestačil na vítěze Michala Drobníka z Jičína. Mnoho mezičasů jeli Venhoda i Drobník vyrovnaně, na dlouhých rychlých postupech však přece jen Drobník postupně po vteřinách získával rozhodující náskok. Jan Lauerman by sice zajel třetí nejlepší čas, ale za vynechanou kontrolu byl diskvalifikován.

„Jsem nadšený,“ uvedl jednačtyřicetiletý Venhoda po získaném stříbru. „Překvapilo mě to a rozhodně jsem spokojený. Nepočítal jsem s tím. Cíl a snaha byly být co nejvýše, ale ostatní členové reprezentace, kteří tam byli, jsou také dobří, takže ta konkurence malá nebyla. O to víc mě překvapily rozdíly a ten konečný výsledek,“ pokračuje v hodnocení jihlavský zkušený závodník, který přičítá skvělý výsledek i dobré morální připravenosti. „Myslím, že roly hrály extrémní podmínky, na které jsem byl připravený. Ty mrazy mi tolik nevadily. Ostatní se tomu asi poddaly, protože se v tom příjemně nejelo,“ doplňuje Milan Venhoda.

Lauerman se oklepal

O den později se jel závod Českého poháru na krátké trati, opět za stejného mrazivého počasí. V dámské elitě se na stupních vítězů nic nezměnilo, opět vyhrála Bára Chudíková. V mužích napravil Jan Lauerman svou pošramocenou pověst z předchozího dne a o dvě minuty porazil druhého Milana Venhodu, třetí skončil o další dvě minuty pomalejší novopečený mistr Drobník.

„I s nedělí jsem spokojený je to skvělý výsledek. Byly tam nějaké drobné chybky, v závěru jsem zvolil špatnou variantu a časově ztratil, ale na konečném pořadí to nic nezměnilo,“ nastiňuje Venhoda.

Díky skvělým výsledkům jsou jihlavští závodníci také v popředí průběžného pořadí Českého poháru. Chudíková vede s výrazným náskokem před Karochovou a je tak na dobré cestě k celkovému vítězství. V mužích jsou bodové rozestupy velmi malé, takže závěrečný závod poháru na Třech Studních (jede se o víkendu 18. a 19. února) může ještě něco změnit. Na záda zatím vedoucího Drobníka dýchá hladová dvojice jihlavských závodníků Venhoda a Lauerman. „Dlouhodobě patří jihlavský orientační klub k republikové špičce, a když to tak řeknu, tak mladí by se měli začít víc snažit,“ uzavírá s úsměvem Milan Venhoda.

Výsledky:

Mistrovství ČR na klasické trati – ženy (11,9 km/22 kontrol): 1. Barbora Chudíková (OK Jihlava) 1:15:40, 2. Karochová (OB Kotlářka) 1:18:13, 3. Jedličková (Hr. Králové) 1:21:12. Muži (17,7 km/33 kontrol): 1. Drobník (Jičín) 1:38:02, 2. Milan Venhoda (OK Jihlava) 1:41:42, 3. Laciga (Zdravotník Praha) 1:50:17.

Český pohár na krátké trati – ženy, elita (8,6 km/16 kontrol): 1. Barbora Chudíková 54:17, 2. Karochová 55:22, 3. Jedličková 56:03. Muži – elita (10,8 km/19 kontrol): 1. Jan Lauerman 58:56, 2. Milan Venhoda 1:01:00, 3. Drobník 1:02:45.