Velmi dobrá úroveň, ve které se neztratili ani plavci pořádajícího oddílu. Tak může hodnotit šestý díl Českého poháru ředitel Axis Cupu 2012 Petr Ryška. Ten provázely plejáda rekordů mítinku, splněné limity na mistrovství Evropy i jihlavské medaile.

„Jsem rád, že si Axis Cup udržel svou úroveň. Sice tentokrát nedorazilo tolik dobrých plavců ze zahraničí, ale nahrálo nám to, že se blíží konec nominačního období na mistrovství Evropy. Česká špička se stačila už teď připravit a plavala velmi dobře," říká Ryška a dodává: „Šampionát je už za tři týdny, a proto z reprezentantů chyběl málokdo."

Pořadatele může jen mrzet neúčast aktuálně nejlepší české plavkyně Simony Baumrtové. S její přítomností by bylo patrně zlomeno více než devět rekordů mítinku. „I tak to bylo dobré, radost jsem měl z výkonů Petry Chocové, velmi dobře plaval i Tomáš Fučík. Ti vytvořili nejhodnotnější výkony," pokračuje Ryška.

Právě Fučík se vrací po dlouhých zdravotních peripetiích a podle očekávání byl nejvýraznější jihlavskou star. „Splnil svůj cíl limitem na stovce, výborně zaplaval padesátku i stovku motýlek, přidal druhá místa na stovce prsa a dvoustovce polohově," vypočítává úspěchy účastníka olympijských her v Pekingu z roku 2008.

Dvě vítězství si připsala i Jana Bukovanová, ovládla 100 i 200 metrů volným způsobem. „Jana sice nemá aktuálně úplně nejlepší formu, ale plavala dobře. Na stovce dokonce porazila slovenskou olympioničku Syllabovou," oceňuje Ryška.

Dvakrát se na stupně vítězů prosadila i Barbora Picková. Triumfovala na kraulařské čtyřstovce, na dvojnásobné trati plavkyně, která se věnuje i dálkovému plavání, vybojovala stříbro. „Mile překvapila i Tereza Horáková, která má z polohové dvoustovky bronz," doplňuje Ryška.

Mezi muži se potom na pódium podívali ještě Luboš Vlčan (stříbro na 100 m a bronz na 50 m znak) a Michal Spurný (bronz na 100 m volný způsob).