Plavecký areál na Slovanech hostil na sklonku roku mistrovství republiky v krátkém bazéně. Plzeň tentokrát zažila společný šampionát pro dospělé a dorostence. V elitní kategorii vybojoval jihlavský Axis tři medaile, dorostenci pak zakončili svou sbírku na kulaté desítce.

Z Jihlavského plaveckého klubu AXIS se do Plzně kvalifikovalo 24 plavců, bohužel vlivem onemocnění někteří do západočeské metropole neodjeli. „Největším oslabením byla neúčast současného nejlepšího českého sprintera Tomáše Plevka. Přesto jsme se v republikové konkurenci neztratili a přivezli medaile z obou kategorií," uvedl jihlavský trenér Petr Ryška.

Více se podle očekávání dařilo dorostencům. V této kategorii prokázal své kvality zejména Vojtěch Simbartl, mezi svými vrstevníky neměl v prsařském stylu konkurenci. „Vyhrál všechny disciplíny, sprint, stovku i dvoustovku," uznale chválil Ryška.

Mistrovský titul v dorostu vybojovala i Tereza Horáková na trati 400 polohový závod. K tomu přidala ještě stříbro na 400 volný způsob a 200 polohově a bronzové medaile na tratích 800 volný způsob a 200 prsa. Poslední dorostenecký titul vybojoval Adam Kružík na trati 200 znak a přidal k němu ještě bronzovou medaili na 400 polohově.

„Nějaké medaile jsme dokázali posbírat i mezi dospělými, přestože nám chyběl Tomáš Plevko. Vojta Simbartl měl stříbro na prsařské padesátce, stejnou medaili vybojovala i Tereza Horáková na dlouhé polohovce (400 m pozn. autora)," vyzdvihl Ryška dva nejlepší jihlavské individuální výkony.

Poslední dospělou medaili vyplavala pro JPK AXIS štafeta žen na 4x200 volný způsob ve složení Tereza Duchoslavová, Vendula Dubová, Mar-kéta-Klára Tužinská a Tereza Horáková.

Do finálových bojů ještě zasáhli Luboš Vlčan, Daniel Šubert, Vojtěch Sauber, Adam Sauber, Ondřej Vytlačil, Natálie Kráčmarová, Gabriela Váňová, Veronika Šebestová a Michaela Dvořáková.

„Tím jsme potvrdili naše široké zázemí kvalitních plavců a důstojně ukončili tento rok," dodal na závěr Ryška.