Jihlava svou dominanci na Vysočině prokázala už v nominačních závodech, kde z 24 volných míst obsadilo 22 zástupců Axisu. Po týdenním ladění formy v Plzni se vydali mladí plavci do Prostějova, kde závodilo mladší žactvo a do Českých Budějovic, které navštívili starší žáci. V Prostějově měl Axis 8 zástupců, které ovšem svými výkony zastínila Petra Špejtková.

Ta si domů vezla hned čtyři medaile (3. místo na 400 a 800 volným způsobem a dále ve štafetách 2. místo na 4x50 volně a 3. místo 4x50 polohově). „Mistrovství hodnotím jako úspěšné, protože jsme do Jihlavy opět dovezli medaile z mistrovské soutěže. V konkurenci z celé republiky jsme se neztratili a z posledního závodu této sezony jsme si dovezli domů i své nejlepší osobní výkony," ohodnotil mistrovství trenér Zdeněk Krčál.

V jižních Čechách se objevilo hned 14 zástupců z Jihlavy, na které čekala konkurence 319 dalších závodníků z 59 klubů republiky. Ostatní své kamarády zastínila opět jedna slečna, a to pro změnu Natálie Kračmárová. Ta si odvezla dvě stříbra, jedno z dvoustovky znak a druhé ze štafety spolu s Jirků, Čejkovou a Tužinskou. „S mistrovstvím spokojenost, do bramborářského kraje jsme mimo medailí dovezli i šest čtvrtých míst. Největší sběratelkou bramborových medailí byla Hanka Kučerová, ta jich získala pět. V disciplíně dvě stě metrů motýlek ji k zisku medaile scházely tři setiny sekundy, to je tak deset centimetrů," shrnul závody v Budějovicích trenér Lukáš Javorek