Ten připravil podklady pro jednání, které se pak staly základem požadavků závodníků vůči Světové biatlonové federaci (IBU), jak by měla postupovat v boji s dopingem. O bojkotu závodů momentálně biatlonisté neuvažují.

Důvodem schůzky větší části startovního pelotonu Světového poháru byla nedávná zpráva Světové antidopingové agentury, podle které systematicky dopovalo na jedenatřicet biatlonistů. Dvěma byla pozastavena činnost, ostatní jsou vyšetřováni. „Pokud je to pravda, měli by být Rusové vyloučeni z olympijské účasti," uvedl pro nachrichten.at německý trenér Wolfgang Pichler, který v letech 2011 až 2013 trénoval ruský tým. „Existuje sice presumpce neviny, ale cokoliv jiného by bylo zbytečné," dodal rodák z Ruhpoldingu.

POKRYTECKÁ IBU

Sami ruští pořadatelé se kvůli aféře vzdali letošního finále Světového poháru v Ťumeni a juniorského MS v Ostrovu. Další kroky však nenásledovaly. Federace sice vytvořila vyšetřovací komisi, aktivní ale příliš není.

„IBU se v boji proti dopingu chová pokrytecky. Potrestala vlastně jen ruské diváky, nikoliv viníky," citoval stejný server Martina Fourcada. „Už nesmíme vystupovat jako jednotlivci, musíme mluvit jednohlasně," apelovala na své soupeře francouzská hvězda.

Michal Šlesingr prozradil v rozhovoru některé navrhovaných prostředků boje proti dopingu. „Než vymýšlet systém, který bude něčemu bránit, je lepší tvrdšími tresty demotivovat ty, kteří o dopingu uvažují nebo ho organizují." Dále by podle jeho návrhu měl mít sportovec s dopingovou minulostí doživotní zákaz startu na olympijských hrách a mistrovství světa. IBU by zároveň měla snížit kvóty pro účast v SP zemím, jejichž závodníci dopovali.

SOUHLASÍ I ŠIPULIN

Po předání svých požadavků budou nyní biatlonisté čekat na reakci IBU. Jakkoli se už na prosincových závodech v Novém Městě na Moravě spekulovalo o viditelných protestech, například pozdním startu do závodu, po jednání v Německu se podobná nátlaková akce zatím konat nebude. S tím souhlasí i Fourcade, který s tímto nápadem přišel mezi prvními: „Nechci ze sebe dělat oběť pro ostatní, nejsem Martin Luther King ani Nelson Mandela."

Setkání se zúčastnili například Němci Franziska Hildebrandová a Simon Schempp, Francouzka Marie Dorinová-Habertová, Norové Emil Hegle Svendsen a Johannes Bö či Rus Anton Šipulin. „Hlavně, že se sportovci mezi sebou o tom baví," uvedl Šipulin pro Radio-žurnál. „Je to opravdu vážné pro všechny federace."