Jeho brazilská mise začne dnes o půl třetí středoevropského času, společně s ním se v soutěži představí ještě další Čech Adam Sebastian Helcelet.

Svěřenec trenéra Pavla Svobody, který mimo jiné objevil na Třebíčsku pro českou atletiku jména jako překážkář Petr Svoboda, vícebojař Jiří Kliner či čtvrtkař a půlkař Jaroslav Růža, každým rokem v poslední tříleté etapě dělá velký výkonnostní skok dopředu.

Parádní Götzis

Na prahu letošní sezony však o olympijském Riu spíše jen snil. Nestresoval se velkou šancí, zaměřil se na postupné kroky. Jeho cílem bylo kvalifikovat se na kontinentální šampionát v Amsterodamu a ejhle: Na mítinku v rakouském Götzisu to vyšlo i s limitem na olympiádu.

„Neudělal jsem žádnou brutální chybu. Všechny výkony byly aspoň průměrné. Ty nejlepší z nich byly stovka, dálka, udělal jsem si osobák na překážkách a samozřejmě hlavně v závěrečné patnáctce. Ta byla na krev," vzpomíná na zatím dosud svůj nejlepší životní výkon, v němž chtěl původně zaútočit na předělovou hranici osmi tisíc bodů.

Přitom jako by Sýkora kopíroval sportovní cestu svého staršího krajana Petra Svobody. Za dva roky těch zdravotních trablů také stačil posbírat požehnaně: salmoneloza na ME v Curychu 2014, potom oba natržené stehenní svaly, následovaly problémy se zablokovaným krkem…

„My vícebojaři jsme na kdejaké bolístky zvyklí, bez problémů to není snad nik-dy. Občas to pramení i s chyb v tréninku na disciplíny, které nám nejsou úplně vlastní," pousmál se jednadvacetiletý sportovec.

Nyní však se už soustředí na svůj premiérový start pod pěti olympijskými kruhy. „Bylo by fajn posunout můj dosavadní osobák, třeba hranice osmi tisíc dvou set bodů by na začátek nebyla špatná…"

Rezervy prý cítí takřka ve všech disciplínách, takže prostor na zlepšování je velký. „To se týká hlavně technických disciplín. V tyčce se mi nedaří skákat to, na co mám, ve vrhačských disciplínách při závodech pořád házím méně než v tréninku. Snad to klapne tentokrát," tvrdí Sýkora.

Vytvořit si osobní maximum na nejdůležitější akci roku je vždy tou nejlepší známkou dobré přípravy, bojovnosti i silné vůle. Podaří se to i Sýkorovi?

Pak by si mohl opět symbolicky přiťuknout skleničkou sektu. Stejně jako po zlatém juniorském světovém šampionátu v Eugene.