„Tenhle závod tě buď pohltí, nebo totálně semele. Buď si Dakar zamiluješ, nebo tě navždy odradí. Nic jiného mezi tím neexistuje,“ tvrdí jihlavský pilot Martin Prokop.

Ten má za sebou již tři ročníky, v tom posledním vyrovnal sedmým místem český nejlepší výsledek Miroslava Zapletala. „Pro mě se stal Dakar prioritou. Pokud chci uspět, musím tomu podřídit všechno,“ tvrdí jezdec, který by své dosavadní umístění rád zlepšil.

Tomu přizpůsobil i plán, i když chvilkový návrat do seriálu mistrovství světa v kategorii WRC nevylučuje. „Bylo by to jen tak pro zábavu, v nějakém závodě, který mám rád: na Sardinii nebo ve Finsku…“

Pilot z Velkého Meziříčí Tomáš Ouředníček už také spřádá plány. „Jubilejní čtyřicátý ročník byl po čertech těžký. My jsme v něm chtěli hrozně moc uspět, nechtěli jsme jen závod dokončit. Po těch všech problémech a strastech jsme ale byli rádi, že jsme se v cíli ocitli,“ hodnotí se smíšenými pocity 33. místo.

„Začíná pro nás kolotoč jednání. V každém případě by se musely některé věci zlepšit, abychom se posunuli dál,“ dodává Ouředníček. „Co je však jasné, tak na příštím Dakaru být chci, v jakékoli pozici,“ tvrdí. „Klidně i v roli rychlé asistence.“

Pokud by měl usednout do kokpitu závodního vozu, čeká celý tým hodně práce. „Přípravy potřebují hodně času. Bylo by dobré začít hned, nejlépe na Desert Challenge v Maroku na konci dubna, kde jsme loni vyhráli,“ uzavírá Ouředníček.