Výroční turnaj. Už dvacátý ročník populárního mezinárodního turnaje ve florbalu Czech Open otevře své brány už ve čtvrtek. Chybět na něm nebudou ani extraligové hráčky z Jihlavy.

Ty minulý týden absolvovaly soustředění v Týně nad Vltavou. „Holky zde dostaly pořádně do těla," usmívá se vedoucí týmu a kondiční trenér Jan Šmarda. „Alespoň ale musely prokázat i dostatek vůle a morálky."

Po návratu z jižních Čech pokračují jihlavské hráčky v herní přípravě. „Po kondiční přípravě se už nyní zaměřujeme na herní dovednosti. Ladíme i atraktivnější herní systém," prozrazuje Šmarda.

Hrát začnou na Czech Open

První vážnou herní prověrkou bude pro jihlavské florbalistky právě tradiční Czech Open v Praze. „Zde budeme rovněž pracovat na zažití a vylepšení naší hry a sehrání hráček."

V základní skupině čekají na hráčky FBŠ tři soupeři. Kromě Benešova také švédská Mora a ruský Nižnyj Novgorod. „Švédské týmy bývají tradičně silné. Ruský celek i Benešov jsou pro nás takovým otazníkem," netají Šmarda. Se středočeským týmem by si jihlavské hráčky měly papírově poradit. Švédky budou asi těžký oříšek, ale co Rusky? „Mnoho o nich nevíme, ruský florbal nemá dosud takový zvuk," nedokáže odhadnout jejich sílu Šmarda.

Po utkáních každý s každým v základních skupinách bude na programu vyřazovací play off. Do play off postoupí všechny týmy ze skupin. Dále už se ale pokračuje vyřazovacím způsobem.

Všechny účastnice tak mají jisté minimálně čtyři zápasy na turnaji. „Mně osobně je bližší turnaj v Ostravě, kterého se také zúčastníme. Tam i poražené celky hrají o konečné umístění," dodal Šmarda.

Přestože Jihlavanky berou účast na turnaji jako přípravu na start extraligy, výsledky jim také lhostejné nebudou. „Samozřejmě nejedeme do Prahy prohrávat," uzavírá s úsměvem Jan Šmarda.