Do dvanácté kolonky se jménem vítěz byl dopsán bojovný tým Helenína.

Dvanáctý ročník Orion Cupu přišel těsně před začátkem o nejzvučnější tým, Rybníkáři poprvé v historii chyběli. „Bohužel jsme měli několik zraněných hráčů, další byli na oslavě postupu hokejbalistů do extraligy a brankář Peschout na soustředění reprezentace," omlouval neúčast svého týmu lídr Miroslav Třetina. Ten po skončení hokejové sezony v Ústí nad Labem pomáhal jihlavským hokejbalistům k návratu do extraligy.

Místo Rybníkářů zaujala místo v turnaji na poslední chvíli Hranatá koule a nevedla si špatně. Ve čtvrtfinále vypadla s pozdějším vítězem, když prohrála tím nejtěsnějším výsledkem 1:0.

Opět se potvrdilo, že vítězové základních skupin nebývají poslední dobou prorokem. P.I.V.O. i Suns/Flyers kráčely turnajem bez klopýtnutí, ale nakonec si oba týmy vylámaly zuby na houževnatém Helenínu, který všechny zápasy vyhrál rozdílem jedné branky.

Obecně celý turnaj byl skoupý na góly. „Nejvíce se činili všichni brankáři, o čemž svědčí poměrně malý počet vstřelených branek. Mnoho zápasů rozhodl jediný gól, a tak neměl turnaj, možná i kvůli absenci Rybníkářů (osminásobných vítězů – pozn. autora), kteří se odhlásili na poslední chvíli, žádného jasného favorita," uvádí jeden z hlavních pořadatelů Vojtěch Svoboda.

„Ani nedělní zápasy play off nepřinesly žádné brankové hody. Od čtvrtfinále až po finále nevyhrál nikdo větším než tříbrankovým rozdílem, a tak byly všechny zápasy napínavé do posledních vteřin normální hrací doby, nebo se rozhodovalo až v trestných stříleních. I o osudu finále rozhodl jediný gól," dodává Svoboda, kterého mrzel jen fakt, že se během turnaje zranilo několik hráčů.

I přes nepříznivé počasí však Orion Cup i letos splnil své hlavní poslání. Charitativní sbírka vynesla mateřské školce se speciálněpedagogickým centrem na Demlově ulici v Jihlavě částku dosahující deseti tisíc korun.